Sensationelt fund opdaget i kendt maya-pyramide

For anden gang finder forskere en gemt pyramide inden i den kendte Kukulkan-pyramiden i Mexico. Den nye pyramide er kun 10 meter høj og ligger direkte oven på en offerbrønd.

Kukulkan top

Som russiske babushka-dukker gemmer trinpyramiden Kukulkan – også kendt som El Castillo – på flere mindre pyramider.

I 1930’erne fandt forskere den første skjulte pyramide inde i den 24-meter høje pyramide. Og nu har arkæologer fra University of Mexico fundet endnu én.

Ny pyramide ligger interessant

Den nye pyramide måler 10 meter i højden, og den er blevet opdaget med en særlig teknik – tri-dimensional electric resistivity tomography – som vha. strøm kan måle modstanden inden i pyramiden og lave 3D-billeder af dens indre.

Det orange område er den nyfundne hemmelig pyramide. Det grønne omrids viser den første hemmelige pyramide fundet i 1930’erne. Foto: Unam University

Den mindste af pyramiderne har en beliggenhed, der interesserer forskerne. Den er nemlig ikke placeret præcis i Kukulkans centrum, men bygget direkte over en hellig brønd – en såkaldt cenote, som er et naturskabt ferskvandshul.

Ligger på en offerbrønd

Brønden blev fundet sidste år og overfladen måler ca. 35 gange 25 meter, og den er op mod 20 meter dyb.

Forskere formoder, at mayaerne opførte pyramiden oven på den naturlige brønd af religiøse årsager – mayaerne anså cenoterne for at være hellige og brugte dem til ritualer som fx at ofre mennesker og dyr.

Nyt fund giver ny viden

Den nye opdagelse giver en ny forståelse for mayaerne og deres kultur.

Forskerne mener, at den yderste pyramide er bygget mellem 1050-1300 e.Kr., den mellemste mellem 800-1000 e.Kr. og den nye og inderste pyramide mellem 550-800 e.Kr.