Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kukulkan top
Kultur - Folkeslag

Sensationelt fund opdaget i kendt maya-pyramide

For anden gang finder forskere en gemt pyramide inden i den kendte Kukulkan-pyramiden i Mexico. Den nye pyramide er kun 10 meter høj og ligger direkte oven på en offerbrønd.

Som russiske babushka-dukker gemmer trinpyramiden Kukulkan – også kendt som El Castillo – på flere mindre pyramider.

I 1930’erne fandt forskere den første skjulte pyramide inde i den 24-meter høje pyramide. Og nu har arkæologer fra University of Mexico fundet endnu én.

Ny pyramide ligger interessant

Den nye pyramide måler 10 meter i højden, og den er blevet opdaget med en særlig teknik – tri-dimensional electric resistivity tomography – som vha. strøm kan måle modstanden inden i pyramiden og lave 3D-billeder af dens indre.

Det orange område er den nyfundne hemmelig pyramide. Det grønne omrids viser den første hemmelige pyramide fundet i 1930’erne. Foto: Unam University

Den mindste af pyramiderne har en beliggenhed, der interesserer forskerne. Den er nemlig ikke placeret præcis i Kukulkans centrum, men bygget direkte over en hellig brønd – en såkaldt cenote, som er et naturskabt ferskvandshul.

Ligger på en offerbrønd

Brønden blev fundet sidste år og overfladen måler ca. 35 gange 25 meter, og den er op mod 20 meter dyb.

Forskere formoder, at mayaerne opførte pyramiden oven på den naturlige brønd af religiøse årsager – mayaerne anså cenoterne for at være hellige og brugte dem til ritualer som fx at ofre mennesker og dyr.

Nyt fund giver ny viden

Den nye opdagelse giver en ny forståelse for mayaerne og deres kultur.

Forskerne mener, at den yderste pyramide er bygget mellem 1050-1300 e.Kr., den mellemste mellem 800-1000 e.Kr. og den nye og inderste pyramide mellem 550-800 e.Kr.

Læs også:

Folkeslag

Forskere opdager 4000 år gammelt brætspil

2 minutter
Folkeslag

Hvilket folkeslag er ældst?

0 minutter
Folkeslag

Hvordan blev skrumpehoveder lavet?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul