Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan blev skrumpehoveder lavet?

Er skrumpehoveder et virkeligt fænomen? Og hvordan blev de i givet fald lavet?

Shutterstock

Skrumpehoveder blev fremstillet af jivaro indianerne i det sydlige Ecuador og nordlige Peru indtil omkring 1950. Hovederne blev taget som trofæer i forbindelse med krigstogter mod nabofolk. Ved at eje sin døde fjendes hoved fik man del i hans styrke samt magt over den hævnende del af hans sjæl, som mentes at opholde sig i hovedet.

Fremstillingen foregik ved, at huden blev flået af kraniet, hvorefter den blev kogt i et par timer, til den var skrumpet ind til en tredjedel. Indersiden af huden blev herefter skrabet ren med en kniv, hvorpå udtørringsprocessen, der varede en uge, begyndte. Hovedet blev flere gange om dagen fyldt med ophedede sten, der rensede det indvendigt og fik det til at skrumpe yderligere. Interessen for skrumpehoveder holdt sig længe efter 1950, og der blev fremstillet forfalskninger af blandt andet abe- og gedehoveder. Der blev sågar skrumpet hoveder, der var skaffet i lighuse af hvide, som havde lært teknikken af jivaroindianerne.

Læs også:

Kultur

ANMELDELSE: Serien 'Upload' udforsker det virtuelle liv efter døden

4 minutter
Kukulkan top
Folkeslag

Eksperter gør stort fund i pyramide

0 minutter
Inuit
Folkeslag

Inuitter fik vitaminer fra indvolde

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul