Verdens ældste monarki
Det ældste eksisterende kongedømme er Kongeriget Cambodia, der dateres helt tilbage til år 68 e.Kr., mens Kejserriget Japan ifølge lokale legender er endnu ældre - og dermed ofte anses som verdens ældste monarki.
Potentielt kan der dog være monarkier, der er ældre endnu.
Det kan nemlig være svært at afgøre, hvilke monarkier der er ældst, forklarer lektor i historie Lars Hovbakke Sørensen: “Det, der gør det vanskeligt at vurdere, hvilke kongedømmer eller monarkier, der er ældst, er, at vi ikke har skriftlige kilder, når vi kommer så langt tilbage. I stedet må man se på, hvornår titlen ‘konge’ eller ‘kejser’ nævnes for første gang i de skriftlige kilder”.
Der findes i dag 43 monarkier i verden, hvis man går ud fra den gængse definition af et monarki som modsætningen til en republik.
“En republik er kendetegnet ved, at der er et statsoverhoved som bliver valgt ind og som sidder i en begrænset årrække, mens et monarki er kendetegnet ved, at monarken som udgangspunkt sidder på tronen på livstid,” fortæller Lars Hovbakke Sørensen.
Et monarki kan altså både være et kejserdømme som Japan, et kongedømme som Danmark, Norge og Sverige eller et sultanat som Oman. Derudover er fyrstendømmer, storhertugdømmer og emirater også monarkier.
Langt størstedelen af verdens konger har kun begrænset eller ingen politisk indflydelse, men har i højere grad en kulturbærende funktion. I enkelte lande som Oman og Marokko har monarken dog stadig politisk magt.
Her er verdens ældste monarkier:
- Kejserriget Japan
- Kongeriget Cambodia
- Sultanatet Oman
- Kongeriget Marokko
- Det britiske monarki
- Kongeriget Norge
- Kongeriget Danmark
- Kongeriget Sverige
Årstallene kan variere alt efter, hvilke kilder man spørger, og listen er derfor kun et bud på, hvilke monarkier, der er verdens ældste.
Bliv klogere på verdens ældste monarkier her i artiklen.