Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur

Hvor langt tilbage i historien har man brugt sæbe?

Hvor længe har man egentlig kendt sæbe? Og hvad brugte man, før det blev opfundet?

Den første i historien, der omtaler sæbe, er den romerske forfatter og historiker Plinius den Ældre, der døde i år 79 e.Kr. Så man kan med sikkerhed gå ud fra, at sæbe har mindst 2000 år på bagen. Ifølge Plinius er sæbe en gallisk opfindelse, men udgravninger i det gamle Babylon tyder på, at sæbe måske er endnu ældre. På nogle cylinderformede lerkrukker, der stammer fra omkring 2800 f.Kr., har man fundet inskriptioner, der beskriver en proces, som minder meget om sæbeproduktion: Fedt blev kogt med aske for at lave et sæbelignende produkt, hvis funktion desværre ikke beskrives nærmere. I det 7. århundrede var sæbeproduktion blevet et etableret erhverv flere steder i Europa. Indtil 1800-tallet, hvor man begyndte at fabriksfremstille sæbe, var det dog en luksusvare, som kun var tilgængelig for det rige og købedygtige publikum. Almindelige mennesker var henvist til blot at bruge vand eller at skrabe skidtet af sig. Det samme gælder, før man havde sæbe, men der er undtagelser: I oldtidens Grækenland rensede fine folk deres kroppe ved at påføre olie blandet med sand og aske, som de derefter skrabede af med et metalinstrument kaldet strigilis. Et andet meget anvendt middel var pimpsten, som man brugte til at gnide fastgroet snavs og hård hud væk med. Til tøjvask brugte man som regel blot vand og knofedt.

Læs også:

Kultur

ANMELDELSE: Serien 'Upload' udforsker det virtuelle liv efter døden

4 minutter
Forskellen mellem tandsæt fra jæger-samler og bondekultur.
Sprog

To madvarer har ændret vores sprog

2 minutter
Religion

Fandtes Babelstårnet i virkeligheden?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul