Easter bunny
© Shutterstock

Hvor stammer påskeharen fra?

Omkring påske er det stadig almindeligt, at forældre lader påskeharen komme med æg. Men hvorfor er det netop en hare?

26. marts 2018 af Redaktionen

Påskeharen dukker første gang op i Heidelberg i Tyskland i slutningen af 1600-tallet, men harer og kaniner var symboler på frugtbarhed og spirende liv i hedenske forårsfester, længe før kristendommen blev indført.

Tyske udvandrere tog siden påskeharen med til USA, hvor den fik stor succes fra midten af 1800-tallet. 

Efterhånden begyndte den også at komme med søde sager til børnene samt at lægge æg – en noget usædvanlig egenskab for en hare. 

Grævling uddeler australske æg

I Skandinavien blev harer og kaniner anset for at være skadedyr, fordi de kunne ødelægge afgrøderne, og derfor gik der mange år, før påskeharen indvandrede.

Men omkring 1900 krydsede den grænsen til Danmark og bredte sig fra Sønderjylland mod nord. 

Mens påskeharen lever i bedste velgående mange steder i verden, har den modstandere i Australien. Her er bestanden af kaniner og harer så høj, at de udgør en trussel mod økosystemet.

Derfor har man iværksat en kampagne, der skal ødelægge det nuttede image. Det har blandt andet betydet, at det ikke længere er harer, men den lille punggrævling (easter bilby), der kommer med æggene.

Flyder dit hoved også over med spørgsmål om verden? Videnskaben svarer på store og små spørgsmål i hver udgave af Illustreret Videnskab!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.