Hvordan fik hjertet sin form?
Hjertet i kroppen er ikke rigtig formet som det hjerte, vi forbinder med kærlighed. Men hvor kommer hjerteformen så fra?

Ingen kender den nøjagtige oprindelse til hjerteformen, der forbindes med kærlighed og romantik. Det stiliserede, symbolske hjerte ligner kun det fysiske organ på et overordnet plan.
De to karakteristiske buer foroven findes fx ikke i det hjerte, der banker i kroppen, men buerne kan derimod minde om kvindelige former. Hjerteformen har desuden nogen lighed med den egyptiske hieroglyf for hjerte.
I Egypten var hjertet en så vigtig del af både krop og sjæl, at det som det eneste organ blev i kroppen, når den blev balsameret. Hjertet skulle nemlig vejes op med en fjer, inden den dødes sjæl kunne få indpas i Dødsriget.
En anden oldtidsform ligner imidlertid det symbolske hjerte meget, nemlig frøet af lægeplanten Silphium, en nu uddød fennikel-art, der voksede i Kyrene, som er et kystområde i nutidens Libyen. Denne plante var en vigtig eksportartikel for Kyrene og blev afbildet på mønter både som plante og som frø. Frøet har umiskendelig form som et romantisk hjerte.
Silphium blev både brugt som grøntsag og krydderurt, men havde ifølge den græske geograf Strabo også helbredende egenskaber. Den romerske historiker Plinius den Ældre fortæller, at den også blev brugt mod uønsket graviditet. Det er denne brug, som historikerne mener forbinder planten med romantisk kærlighed.