Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Coins depicting Silphium
Kultur

Hvordan fik hjertet sin form?

Hjertet i kroppen er ikke rigtig formet som det hjerte, vi forbinder med kærlighed. Men hvor kommer hjerteformen så fra?

Ingen kender den nøjagtige oprindelse til hjerteformen, der forbindes med kærlighed og romantik. Det stiliserede, symbolske hjerte ligner kun det fysiske organ på et overordnet plan.

De to karakteristiske buer foroven findes fx ikke i det hjerte, der banker i kroppen, men buerne kan derimod minde om kvindelige former. Hjerteformen har desuden nogen lighed med den egyptiske hieroglyf for hjerte.

I Egypten var hjertet en så vigtig del af både krop og sjæl, at det som det eneste organ blev i kroppen, når den blev balsameret. Hjertet skulle nemlig vejes op med en fjer, inden den dødes sjæl kunne få indpas i Dødsriget.

En anden oldtidsform ligner imidlertid det symbolske hjerte meget, nemlig frøet af lægeplanten Silphium, en nu uddød fennikel-art, der voksede i Kyrene, som er et kystområde i nutidens Libyen. Denne plante var en vigtig eksportartikel for Kyrene og blev afbildet på mønter både som plante og som frø. Frøet har umiskendelig form som et romantisk hjerte.

Silphium blev både brugt som grøntsag og krydderurt, men havde ifølge den græske geograf Strabo også helbredende egenskaber. Den romerske historiker Plinius den Ældre fortæller, at den også blev brugt mod uønsket graviditet. Det er denne brug, som historikerne mener forbinder planten med romantisk kærlighed.

Læs også:

Dyr

Har alle dyr hjerter?

2 minutter
heart
Medicinsk teknologi

Kunstigt hjerte: Hvordan virker det kunstige hjerte?

0 minutter
Kroppen

Sådan virker Nordeuropas første elektroniske hjerte

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul