Hvorfor er hjertet symbol på følelser?

I mange kulturer er hjertet sæde for følelserne, mens fornuften bor i hjernen.

Heart Egypt

Det er hjertets funktion som kroppens pumpe, der har gjort det til symbol for følelseslivet. I det øjeblik hjertet ikke længere slår, slutter livet også. Og vi kan intet gøre for at ændre det. I mange kulturer er hjertet derfor blevet sæde for følelserne, mens hjernen rummer fornuften.

Hjertet har spillet en særlig rolle helt tilbage fra de gamle egyptere. Ved balsameringen lod de hjertet blive siddende som det eneste organ. Det skulle vejes op mod en fjer i Dødsriget som test på, om den døde havde begået dødssynder eller gode gerninger. Med kristendommen kommer hjertet i centrum som symbol på Guds kærlighed og som ophav til både gode og onde gerninger.

I middelalderen blev Europas første universiteter grundlagt, og modsætningen mellem fornuft, der blev placeret i hovedet, og følelser, der blev forbundet med hjertet, blev fastslået. Den opfattelse hersker stadig i store dele af verden. Der er dog undtagelser. I Japan sad sjælen således engang i maven, og i dag mener mange japanere, at den sidder i halsen.