Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Julegaver
Kultur

Hvorfor giver vi egentlig julegaver?

Julen er hjerternes fest - men gaverne er nu heller ikke at foragte. Hvorfor er det lige, at vi overdynger hinanden med pakker og tingeltangel?

Romerne opfandt gavegivningen

Skikken med at give hinanden gaver på den mørkeste tid af året er ældre end julen. Da kristendommen og dermed fejringen af Jesu fødselsdag begyndte at blive udbredt i Romerriget, havde romerne allerede givet hinanden gaver på den årstid i flere århundreder i forbindelse med forskellige festligheder. Med kristendommen blev det nærliggende at slå den gamle og den nye tradition sammen.

De kristne blev inspireret til julegaver af Bibelen

De kristne kunne desuden begrunde gavegivningen med, at de vise mænd jo havde givet jesusbarnet gaver. Senere blev gavegivningen overtaget af Sankt Nicolaus og hans efterkommer julemanden, og på det tidspunkt begyndte der at gå kludder i tidspunktet. Den kristne ide var jo, at gaverne skulle gives på Jesu fødselsdag, altså den 25. december, og den skik følges i dag i mange lande.

Skandinaverne flyttede gavegildet til den 24.

I de nordiske lande havde man imidlertid for vane at regne med, at en ny dag begyndte, når mørket faldt på. Den 25. begyndte med andre ord allerede den 24. om aftenen, og derfor får man i disse lande sine gaver den 24. Den oprindelige julemand Sankt Nicolaus uddelte imidlertid gaver på sin navnedag den 6. december, og det sker stadig i de lande, hvor han står for gave-uddelingen. Det gælder for eksempel Holland, hvor selve juleaften mere har karakter af en fest og en kirkelig højtid.

Læs også:

Kultur

ANMELDELSE: Serien 'Upload' udforsker det virtuelle liv efter døden

4 minutter
Forskellen mellem tandsæt fra jæger-samler og bondekultur.
Sprog

To madvarer har ændret vores sprog

2 minutter
Religion

Hvem var forfatterne til Bibelen?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul