Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor giver vi hinanden hånden?

Hvor stammer håndtrykket fra, og hvilke signaler sender et håndtryk?

Håndtrykket viser blottet våben-hånd

At give hinanden hånden er et tegn på tillid og åbenhed.

Man hilser normalt med højre hånd – den hånd, man i tidligere tider bar sit våben i. Ved at række sin tomme højre hånd frem blotter man sig og demonstrerer, at man har fredelige og venskabelige hensigter.

Ud over at være tegn på venskab og høflighed fungerer håndtrykket også som en besegling af en aftale – man giver for eksempel hinanden hånden som et led i vielsesritualet eller efter at have underskrevet en forretningsaftale, dystet i en sportskamp eller lignende.

At nægte at trykke en fremstrakt hånd er en direkte demonstration af misbilligelse, medmindre det drejer sig om et religiøst eller kulturelt forbud mod for eksempel at røre ved det andet køn.

Det første håndtryk er flere tusinde år gammelt

Historiens tidligst dokumenterede håndtryk kan ses på et godt 2000 år gammelt sandstensrelief fra Commagene, et oldtidsrige, der lå i det nuværende Tyrkiet. På relieffet trykker Commagenes regent, Antiochus 1., hånd med den græske sagnhelt Herakles.

Et lidt yngre håndtryk figurerer på en romersk mønt slået under kejser Nerva 96-98 e.Kr.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul