Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

christmas dinner
Kultur

Hvorfor spiser vi godt i julen?

Er der en særlig grund til, at julen kræver indtagelse af ekstra god mad?

Mad i den mørke tid var et magisk ritual

Skikken med at spise og drikke til overflod i årets mørkeste tid er formentlig meget ældre end julen. Oprindeligt har det været et magisk ritual, der sikkert har haft til formål at sikre, at det kommende år ville blive lige så godt og fyldt med overflod.

Det har også haft en praktisk konsekvens – hvis man slagtede nogle af husdyrene og lavede dem til god mad, behøvede man ikke fodre på dem hele vinteren.

Det kristne jul forstærkede æderiet

Da julen så kom til på samme tid af året, blev de to ting kombineret, og ind i mellem blev alle sejl sat til. Da Englands kong John i 1213 skulle holde jul på slottet, omfattede det bl.a. 3000 høns og 1000 saltede ål.

Sidenhen har forskellige lande udviklet forskellige spisevaner ved juletid. Fjerkræ er en populær spise mange steder – høns, ænder, gæs eller kalkuner. I de centrale dele af Europa er karper også en vigtig del af julemaden, mens lande som Finland og Holland ofte anretter en mere buffet-lignende julemiddag typisk med en stor skinke eller steg som midtpunkt, men også med mange mindre retter.

Kirken kunne ikke knægte madglæden

Julemiddagene har dog ikke altid været lige populære, i perioder har mere konservativt og asketisk indstillede kirkelige myndigheder forsøgt at sætte en dæmper på frådseriet, fordi det var skidt for moralen. Det lykkedes kun sjældent.

Kilder: www.foodtimeline.org www.historie-online.dk en.wikipedia.org: Christmas dinner

Læs også:

Fysik fænomener

Amerikansk fysiker vil skabe en spiral til fortiden

20 minutter
Skaldet og højt testosteron
Mennesket

Fup eller fakta? Har skaldede mænd VIRKELIG mere testosteron

5 minutter
Psykopat - mandlig psykopat
Psykologi

Hvad er en psykopat?

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul