Hvorfor spiser vi godt i julen?

Er der en særlig grund til, at julen kræver indtagelse af ekstra god mad?

christmas dinner

Mad i den mørke tid var et magisk ritual

Skikken med at spise og drikke til overflod i årets mørkeste tid er formentlig meget ældre end julen. Oprindeligt har det været et magisk ritual, der sikkert har haft til formål at sikre, at det kommende år ville blive lige så godt og fyldt med overflod.

Det har også haft en praktisk konsekvens – hvis man slagtede nogle af husdyrene og lavede dem til god mad, behøvede man ikke fodre på dem hele vinteren.

Det kristne jul forstærkede æderiet

Da julen så kom til på samme tid af året, blev de to ting kombineret, og ind i mellem blev alle sejl sat til. Da Englands kong John i 1213 skulle holde jul på slottet, omfattede det bl.a. 3000 høns og 1000 saltede ål.

Sidenhen har forskellige lande udviklet forskellige spisevaner ved juletid. Fjerkræ er en populær spise mange steder – høns, ænder, gæs eller kalkuner. I de centrale dele af Europa er karper også en vigtig del af julemaden, mens lande som Finland og Holland ofte anretter en mere buffet-lignende julemiddag typisk med en stor skinke eller steg som midtpunkt, men også med mange mindre retter.

Kirken kunne ikke knægte madglæden

Julemiddagene har dog ikke altid været lige populære, i perioder har mere konservativt og asketisk indstillede kirkelige myndigheder forsøgt at sætte en dæmper på frådseriet, fordi det var skidt for moralen. Det lykkedes kun sjældent.

Kilder: www.foodtimeline.org www.historie-online.dk en.wikipedia.org: Christmas dinner