Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Steve Johnson on Unsplash
Kultur

Hvornår begyndte vi at bruge penge?

Hvornår begyndte vi at bruge mønter og sedler til betaling, og hvem opfandt dem?

I tidlige samfund og kulturer brugte man naturalier som kvæg, fjer og perler som betalingsmiddel. Men fra engang i det andet årtusind f.Kr. begyndte man i de østlige middelhavskulturer at bruge metaller som penge. De første egentlige møntpenge i vores kulturkreds blev præget i Efesos og Sardes i Lilleasien omkring 650-625 f.Kr. Hvor man før skulle kontrollere metalstykkerne grundigt før hver handel, var deres vægt og lødighed nu officielt garanteret af udstederen ved hjælp af møntens præg. De første mønter var lavet af naturligt forekommende legeringer af guld og sølv, såkaldt elektrum, men hurtigt begyndte man at lave mønter af guld, sølv og bronze. Fx bestod de første græske mønter fra 600-tallet f.Kr. af ædelmetal. Omkring 700 f.Kr. til 500 f.Kr. begyndte kineserne at fremstille de såkaldte kniv- og spademønter, der var miniaturekopier af redskaber, som tidligere havde været anvendt som naturalpenge eller i byttehandler. Kineserne var også de første i verden, der fremstillede pengesedler, som kom i omløb omkring år 1000 e.Kr. De første sedler var lavet af skind fra hvide hjorte, men fra 1368 under Mingdynastiet begyndte man at lave papir til sedlerne af barken fra morbærtræet. Først langt senere, i 1600-tallet, blev de første pengesedler udstedt i Europa.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul