Shutterstock
DJ, musik, dans

Musik spreder sig som en virus

Matematikere har analyseret de populæreste musiknumre gennem syv år, og det viser sig, at musik spredes efter præcis samme mønster som en virussygdom.

Fra enkelte hændelser et fjernt sted i verden kan den på ganske kort tid sprede sig til en global plage, som det er umuligt at slippe udenom. Her er ikke tale om en virus – men om musik.

Matematikeren Dora Rosati fra McMaster University i Canada har sammen med kolleger fundet ud af, at de modeller, virologer bruger til at forudsige, hvordan en epidemi vil sprede sig, også med stor sikkerhed kan forudsige, hvor mange gange et musiknummer vil blive downloadet.

En af de smitsomme sange i forskernes undersøgelse var Lady Gagas “Bad Romance” fra 2009.

Folk “smitter” hinanden med musik ved at tale om den, skrive om den på sociale medier eller lytte til den sammen med andre – nøjagtig som personer med en virussygdom kan bringe virus videre ved at være i kontakt med andre mennesker.

En virus’ spredning kan forudsiges med den såkaldte SIR-model, der ser på, hvor mange der kan eksponeres for sygdommen, hvor mange der bliver syge, og hvor mange der bliver raske igen.

Hver epidemi har sit eget forløb. På samme måde har et musiknummer et spredningsforløb, fra én person første gang downloader det, til det når sin maksimale udbredelse.

Det er selvfølgelig umuligt at vide, præcis hvor mange der lytter til en bestemt sang på et givent tidspunkt.

Så for at se på et muligt sammenfald mellem SIR-modellens forudsigelser og de faktiske forhold fokuserede forskerholdet på de 1000 mest downloadede musiknumre i Storbritannien i perioden 2007 til 2014.

For at fx julesange som “Last Christmas” ikke skulle fordreje resultatet, sorterede forskerne 50 såkaldte sæsonsange fra.

Julesange som “Last Christmas” blev sorteret fra for ikke at fordreje resultatet.

De 950 musiknumre blev inddelt i genrer, og herefter sporede Rosatis forskerhold downloadhistorikken for hver enkelt sang dag for dag årene igennem.

Og det viste sig, at 828 af numrene fulgte et spredningsmønster, som stemmer fuldstændig overens med en epidemis spredningsmønster.

Rosatis undersøgelse konkluderer, at nøjagtig som virus kan være mere eller mindre smittefarlige, så er der også forskel på, hvor let forskellige musikgenrer spreder sig.

Som vi kender det fra covid-pandemien, så angiver reproduktionstallet, R0, hvor mange raske personer en smittet giver sygdommen videre til. På samme måde udregnede Rosati R0 for en række forskellige genrer.

Electronica, musik, DJ
© Shutterstock

Electronica smitter mest

Smittetallet, R0, angiver, hvor smitsom en virus er. Overført på musik er electronica den suverænt mest smitsomme genre.

  • Dance – smittetal: 2,8
  • Metal – smittetal: 3,7
  • Reggae – smittetal: 5,6
  • Country & western – smittetal: 4,8
  • Bollywood – smittetal: 25
  • Indie/alternative – smittetal: 25
  • Soul/R&B/funk – smittetal: 31
  • Pop – smittetal: 35
  • Rock – smittetal: 129
  • Rap/hiphop – smittetal: 311
  • Electronica – smittetal: 3430

Den mest smitsomme genre er electronica med et R0 på 3430. Dermed er electronica omkring 200 gange mere smitsom end mæslinger, som er en af verdens mest smitsomme infektionssygdomme.

Forskernes forklaring på electronicas ekstreme smittefarlighed er, at personer, som lytter til electronica, generelt er tættere forbundet og mere passionerede end dem, der lytter til andre genrer.

Som det næste vil forskerne gerne undersøge supersprederfænomenet i musikkens verden: Hvad er det, der udløser, at et musiknummer med ét kan sprede sig til store dele af befolkningen?

Cowboystøvler, guitar, musik
© Shutterstock