Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Myter

Hvad er sandheden om krystalkranierne?

I den seneste Indiana Jones-film fortælles det, at der findes 13 krystalkranier. Er disse kranier egentlig rent opspind?

I Spielberg-filmen Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige optræder 13 krystalkranier i en fiktiv historie. Rundt om i verden kender man faktisk til i alt 12 krystalkranier. De ni er i privateje, mens de øvrige findes på hhv. British Museum i London, Smithsonian Institution i Washington og på Musée du Quai Branly i Paris. Ifølge myten stammer kranierne fra enten mayaerne, olmekerne eller aztekerne og er dermed mindst ca. 500 år gamle. Ny forskning har dog afsløret, at kranierne er af langt nyere dato og formentlig blev fremstillet af europæiske håndværkere i slutningen af 1800-tallet. De gennemsigtige kranier fra de tre museer er alle for nylig blev underkastet undersøgelser med alt fra partikelacceleratorer til ultraviolette skanninger. Granskningen har afsløret, at kranierne er frembragt af redskaber, der er langt mere sofistikerede end dem, som var til rådighed for de præcolumbianske indianerkulturer. Ifølge forskerne er kraniet fra British Museum skåret ud af krystalblokken med moderne værktøj og slebet til med en slibeskive – sådan én brugte indianerne i Amerika ikke, de havde end ikke kendskab til hjulet. Undersøgelserne viser også, at krystallet fra kranierne ikke stammer fra Amerika, men fra enten Schweiz eller Tyskland. Hvem der har fremstillet kranierne, er stadig en gåde. Men to af hovedskallerne har forbindelser til den franske antikvitetshandler Eugène Boban, der efter sin død i 1909 blev afsløret som lidt af en charlatan. Det var Boban, der videresolgte de kranier, som i dag er på museum i Storbritannien og Frankrig.

Læs også:

Medicinsk teknologi

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Universel influenza-vaccine kan være på vej

2 minutter
Insekter

Verdens stærkeste dyr lever af lort

3 minutter
Månen

NASA vil bygge permanent koloni på Månen

12 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul