Julemyte: Var Maria jomfru, da hun fik Jesus?

Maria er blevet fremstillet som kristendommens moderlige og rene skikkelse, der mirakuløst blev gravid med Guds søn. Der er dog en anden forklaring på hendes jomfruelighed end det vi lige regner med.

Som et af verdens allerstørste mirakler lykkedes det den unge Maria at blive gravid og føde en søn, uden at hun havde været sammen med en mand.

"Jomfru" var en oversættelsesfejl

En nærliggende forklaring på, at Jomfru Maria blev gravid som jomfru, er en simpel oversættelsesfejl.

I Det gamle testamente forudser jødiske profeter nemlig, at en “ung kvinde” vil føde en søn.

Da den hebraiske tekst blev oversat til græsk, blev det hebraiske ord alma, der betyder “ung kvinde”, oversat til det græske ord parthenos – “jomfru”.

Det hebraiske ord for jomfru, betula, optræder slet ikke i Det gamle testamente.

Jomfrufødsel gjorde Jesus salgbar

De fleste forskere er enige om, at Jesus er en historisk person, men ingen kender til detaljer omkring undfangelsen. Evangelierne er heller ikke enige om forløbet.

Ifølge evangelisterne Matthæus og Lukas var Maria blevet gravid ved Helligånden, og derfor jomfru da hun fødte Jesus. Hos Johannes omtales Josef derimod som far til Jesus.

Forskerne mener, at evangelisterne havde en stærk interesse i at udbrede læren om jomfrufødsel, fordi den gjorde Jesus mere salgbar blandt romerne.

I den romerske og græske oldtid var det nemlig en udbredt forestilling, at store personer var blevet til ved et møde mellem en gud og en jomfru.