5 faktabidder om sagndyret yeti
I Himalaya har forskere fundet dna fra en ny, ukendt bjørneart, som kan have forbindelse til sagnvæsenet yeti. Få overblik over det mystiske fabeldyr i vores Q&A og læs mere om de nye fund nedenfor.

Nye dna-prøver har åbnet døren til, at myten om yetien – et væsen, som lever i Himalaya – kan være sand. Forskere har indsamlet dna-prøver fra observationer af det gamle sagndyr, og to af prøverne viste sig at være i familie med en 40.000 år gammel, uddød isbjørn.
Fundet puster nyt liv i den oldgamle myte om det store, behårede dyr, som du kan få styr på her i vores Q&A:
1. Hvad er en yeti?
Sagndyret yeti – også kaldet den afskyelige snemand – er en abe- eller bjørnelignende skabning, som bor i Himalaya-bjergene I Nepal, Indien og Tibet.
2. Hvordan opfører en yeti sig?
Ifølge myten er yeti’en et stort, behåret dyr, som primært kommer frem om natten. Yeti kan bade fløjte og knurre, men kan ikke tale. Dyret skulle være så stærkt, at det kan slå mennesker ihjel med ét enkelt slag.
3. Hvornår spottede man den første yeti?
Der findes adskillige, oldgamle fortællinger i og omkring Nepal om folk, der har oplevet sagndyret, men den første officielle og offentlige omtale af en yeti-observation kom I 1925. Det var en tysk fotograf, som mente at have spottet det frygtindgydende dyr.