5 faktabidder om sagndyret yeti

I Himalaya har forskere fundet dna fra en ny, ukendt bjørneart, som kan have forbindelse til sagnvæsenet yeti. Få overblik over det mystiske fabeldyr i vores Q&A og læs mere om de nye fund nedenfor.

Yeti in the snow

Nye dna-prøver har åbnet døren til, at myten om yetien – et væsen, som lever i Himalaya – kan være sand. Forskere har indsamlet dna-prøver fra observationer af det gamle sagndyr, og to af prøverne viste sig at være i familie med en 40.000 år gammel, uddød isbjørn.

Fundet puster nyt liv i den oldgamle myte om det store, behårede dyr, som du kan få styr på her i vores Q&A:

1. Hvad er en yeti?

Sagndyret yeti – også kaldet den afskyelige snemand – er en abe- eller bjørnelignende skabning, som bor i Himalaya-bjergene I Nepal, Indien og Tibet.

2. Hvordan opfører en yeti sig?

Ifølge myten er yeti’en et stort, behåret dyr, som primært kommer frem om natten. Yeti kan bade fløjte og knurre, men kan ikke tale. Dyret skulle være så stærkt, at det kan slå mennesker ihjel med ét enkelt slag.

3. Hvornår spottede man den første yeti?

Der findes adskillige, oldgamle fortællinger i og omkring Nepal om folk, der har oplevet sagndyret, men den første officielle og offentlige omtale af en yeti-observation kom I 1925. Det var en tysk fotograf, som mente at have spottet det frygtindgydende dyr.

Mange hævder at have set en yeti, og nogle har endda taget billeder af sagndyret – men de fleste fotografier bliver hurtigt afsløret som det rene fup.

4. Hvordan forklares observationerne?

Når nogen har set en yeti, bortforklares observatuoner ofte med, at der har været tale om andre allerede kendte dyr, som til forvekling kunne minde om den made, man mener yetien ser ud. Blandt forklaringerne er fx Chu-The, som er en lille abe, der lever ved bjergenes fod, eller forskellige arter af tibetanske bjørne, som er i familie med den brune bjørn.

5. Har en yeti fjerne slægtninge?

Yetien er lang fra den eneste myte om et stort dyr, som vandrer uset rundt i afsides liggende dele af verden:

? Den indonesiske yeti: Orang pendek I Indonesien findes sagnet om Orang Pendek eller "lille menneske". Myten fortæller, at væsenet lever i de uigennemtrængelige skove på Sumatra. Sagnet går mindst 100 år tilbage og fik nyt liv i 2004 med fundet af Homo floresiensis på den nærliggende ø Flores. Fundet viser, at en lille fortidsmenneskeart har levet i "nabolaget" helt frem til for 12.000 år siden.

? Den indiske yeti: Mande barung I Indien fortælles historier om Mande barung, et abelignende skovmenneske, der skulle leve i de afsidesliggende Garo-bjerge i Indiens nordøstlige provins Meghalaya. Beretningerne går på et gråt og sort gorilla-lignende væsen, der er op mod 3 meter højt og lever af frugter og planter.

? Den brasilianske yeti: Mapinguarix I Amazonas har man sagndyret Mapinguari, et andet abelignende væsen med rød pels. Sagnet varierer mellem fortællinger om et enøjet væsen med lange klør, krokodillehud og en ekstra mund på maven og en slags stor abe med kraftige klør, der ligner et op mod 2 meter højt kæmpedovendyr,

? Den nordamerikanske yeti: Big Foot I skovene på USA's nordvestkyst og i Canada findes det velkendte sagn om amerikanske udgave af yetien: Big Foot. Det gorilla-lignende væsen med store fødder er dækket af sort eller rødbrun pels, har store øjne og fremhævede øjenbrynsbuer – og så skulle den lugte enormt dårligt.

Vil du læse mere yeti-jagten i Himalaya?

For første gang nogensinde er sagndyret yeti blevet dna-testet, og forskerne mener nu, væsenet rent faktisk kan eksistere.

Læs mere i vores artikel: