Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nej! Jorden er ikke flad

Jorden er flad som en pandekage, månelandingerne fandt aldrig sted, og World Trade Center blev sprængt i luften. Konspirationsteorierne er mange og fantasifulde – men videnskaben sabler deres argumenter ned et efter et.

Shutterstock

Allerede i 300-tallet f.Kr. erklærede filosoffen Aristoteles, at Jorden er rund, fordi han havde set, hvordan stjernehimlen ændrer udseende efter afstanden til ækvator.

Men i dag, 2300 år senere, findes der flere grupper, som mener, at Jorden i stedet er en flad skive, og at billeder af den runde Jord er fabrikerede.

Teorier om en flad Jord har været nævnt af flere op gennem historien, men nutidens såkaldte flat earthere bruger især bogen “Earth Not a Globe” fra 1865.

Her fremsætter forfatteren Samuel Rowbotham en fantasifuld teori, som modsiger de mange århundreders videnskab om den runde Jord.

Flad Jord er omgivet af is

Flat eartherne mener blandt andet, at Antarktis ikke er omgivet af vand, men i stedet er en 50 meter høj isbarriere, som ligger rundt i kanten af jordskiven.

Sol og Måne går i cirkler

Solen og Månen bevæger sig i fastlagte, vandrette, ­cirkulære baner over Jorden. Der skiftes mellem tre baner efter årstiderne, så Solen står højt på himlen om sommeren og lavt om vinteren.

Antarktis er en ismur

Antarktis er en 50 meter høj isbarriere, der ligger rundt om Jorden. Ingen har været på den anden side af muren, fordi klimaet er for hårdt – og ellers ville myndigheder stoppe nysgerrige, inden kanten nås.

Tyngdekraften er bevægelse opad

Tyngdekraften eksisterer ikke. Genstande bliver presset ned mod jordens overflade som et resultat af, at den flade Jord konstant accelereres opad af mørk energi eller en ukendt universal accelerator.

Tyngdekraften er opspind

Tyngdekraften findes heller ikke – vi holdes på Jorden af en konstant accelererende kraft, som flytter skiven opad. Trykket fra accelerationen skaber et flydende lag under jorden og holder de tektoniske lag samlet.

Som udløber af Samuel Rowbothams værker blev The International Flat Earth Research Society stiftet i 1956.

Den nyeste del af fladjordsbevægelsen begyndte i 2004, hvor det mest kendte internetforum for flat earthere – Flat Earth Society – blev oprettet. Gruppen arbejder på at afsløre myndigheders falske påstande om, at Jorden er rund.

© henning dalhoff/NOAA/Alan Dyer/Visuals Unlimited/Science Photo Library/shutterstock

Fakta beviser, at Jorden er rund

Konspirationsteoretikere afviser billeder af kloden set fra rummet som bevis for, at Jorden er rund. Men selv uden dem findes der en overflod af fysiske beviser for, at vores planet næsten er kuglerund.

 • © henning dalhoff/NOAA/Alan Dyer/Visuals Unlimited/Science Photo Library/shutterstock

  FORMØRKELSER HAR RUND SKYGGE

  En måneformørkelse sker, når Jorden står mellem Solen og Månen og kaster skygge på Månen – en umulighed i fladjordsverdenen. Desuden er Jordens skygge på Månen tydeligt kurvet, og den eneste form, der altid kaster en rund skygge uanset vinklen, er en kugle

 • © henning dalhoff/NOAA/Alan Dyer/Visuals Unlimited/Science Photo Library/shutterstock

  ANTARKTIS ER ET KONTINENT

  Mange fakta peger på, at Antarktis er et kontinent: Flere gange er forskere sejlet hele vejen rundt om Antarktis, adskillige billeder er taget af kontinentet fra fly, og talrige ekspeditioner til fastlandet beviser, at Antarktis ikke en 50 meter høj ismur.

 • JORDEN BLOKERER FOR STJERNER

  De samme stjerner er ikke synlige fra alle steder på Jorden. Fænomenet kan kun forklares med, at Jorden er rund, og at krumningen blokerer for udsynet til dele af himlen. Hvis Jorden var en flad skive, ville de samme stjerner være synlige, ligegyldigt hvorfra himlen betragtes.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul