Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Public Domain
Kultur - Religion

Er Jesus en historisk person?

I forhold til, hvad historikere normalt har af kildemateriale på personer, der har levet for 2000 år siden, er Jesu eksistens relativt veldokumenteret.

Flere forholdsvis uafhængige kilder omtaler en person kaldet Kristus.

De vigtigste kilder til Jesu liv er de fire evangelier, som findes i Det Nye Testamente. Vi ved ikke med sikkerhed, hvor gamle evangelierne er, men de skønnes at være forfattet mellem 60 og 90 år efter Jesu fødsel.

Bibelforskere anser Markusevangeliet for det ældste, og Matthæus og Lukas har tydeligvis kendt og benyttet Markus’ fremstilling. Johannesevangeliet er imidlertid væsentligt anderledes, og de forskellige evangelier styrker troen på, at Jesus har eksisteret.

Ud over evangelierne er Paulus’ Korintherbreve vigtige kilder til Jesu liv. Brevene er skrevet 10-20 år efter Jesu død.

Jesus kendes fra jødiske og romerske skrifter

Den jødiske militærmand og historieskriver Josefus (37-100 e.Kr.) nævner ganske kort Jesus, og jødiske skriftlærde, de såkaldte rabbinere, nævner også Jesus sporadisk.

Jesus kaldes en uægte søn af Maria og en romersk soldat, og det fortælles, at Jesus blev hængt påskeaften.

Den romerske historiker Sueton (70-130 e.Kr.) skriver om Jesus, at kejser Claudius drev jøderne bort fra Rom på grund af “en vis Chrestus”.

Også den berømte romerske historiker Tacitus nævner Jesus. Tacitus fortæller, at kejser Nero i år 64 gav de kristne skylden for Roms brand, og at de kristne havde navn efter Kristus.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul