Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uhyggelig skygge med tallet tretten i baggrunden
© Shutterstock
Kultur - Religion

Hvorfor er 13 et ulykkestal?

Jeg var for nylig til en fest, hvor værten var ude af selv, fordi vi pga. afbud endte med at være 13 til bords. Hvorfor er tallet 13 ildevarslende?

Forklaringen på uviljen mod 13-tallet skal findes i Det Nye Testamente, hvor Jesus og hans disciple er 13 til bords ved den sidste nadver. Her afsløres det, at Judas vil forråde Jesus. 13 er altså én for mange ved bordet, og ifølge folketroen er det et varsel om, at én i selskabet vil dø, inden året er omme. Man kan indvende, at dels var tallet på Jesu disciple nu engang 12 – gruppen har altså hele tiden bestået af 13 – dels var der efter den berømte nadver to, der døde, nemlig Jesus og Judas, der fortrød sit forræderi og hængte sig. I Paris har man ligefrem haft en særlig gruppe af mennesker, quatorzes (“fjortener”), der levede af at forøge antallet af gæster fra 13 til 14. Andre steder har man klaret situationen ved at lade en af gæsterne spise i køkkenet eller ved at invitere hunden med til bords. 13-tallet mangler også tit i gadenumre og hoteletager. Ikke alle folk har dog regnet 13 for et uheldigt tal – hos mayaerne var der 13 himle med hver sin gud, mens aztekerkalenderen var delt i perioder på 13 dage.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul