Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Religion

Hvorfor er der billedforbud i jødedom og islam?

Hvor stammer billedforbuddene blandt jøder og muslimer fra, og hvor gamle er de?

Både i jødedom og islam findes der advarsler og forbud mod billeder i gamle skrifter. Det ældste af de to forbud er det jødiske, som optræder i Anden Mosebog, 20,4: “Du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden.” Mosebøgerne er samlet mellem 200 f.Kr. og 300 e.Kr. I Koranen, der er nedskrevet i 600-tallet e.Kr., hedder det: “Frembring intet, der har lighed med Gud, thi Gud ved alt; men I ved intet.” Begge forbud er et værn mod flerguderi, som fandtes både i Arabien og i det gamle Israel. Eksempelvis var det den fristelse, israelitterne faldt for, da de skabte guldkalven. En afbildning af Gud blev desuden opfattet som et utidigt forsøg på at gøre ham nærværende og afhængig af menneskers ønsker. Endelig kunne det få nogle til at tilbede billederne eller kunstneren og ikke Gud selv. Det jødiske forbud mod gudebilleder udviklede sig siden til modvilje mod alle billeder, men forbuddet håndhæves sjældent i dag. Det gør det derimod i islam, især hvad angår statuer og skulpturer. Til gengæld har man i høj grad dyrket nonfigurativ kunst i den muslimske verden.

Læs også:

Svinekød
Religion

Hvorfor spiser muslimer ikke svinekød?

2 minutter
Dancing dervish
Religion

Hvilken religion har sufier?

0 minutter
Religion

Hvorfor går de muslimske kvinder med slør?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul