Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Foldet hænder på bog
© Shutterstock
Kultur - Religion

Hvorfor folder man hænderne under bøn?

Den mest almindelige forklaring er, at man med foldede hænder og lukkede eller nedslagne øjne bedre kan koncentrere sig om at bede. Nogle fremhæver desuden, at de krydsede tommelfingre danner et kors, mens hænderne former en skål, som er klar til at modtage det, Gud vil give. Luther anbefaler i sin katekismus fra 1500-tallet, at hænderne foldes, inden man beder bordbøn. På middelalderbilleder kan man dog se, at man foldede hænderne i bøn lang tid før Luther. I Bibelen er der intet påbud om at folde hænderne under bøn. De steder, hvor bedestillinger beskrives, blandt andet i Det Gamle Testamente og Paulus’ breve, er der ofte tale om enten at bede stående eller knælende med hænderne vendt mod himlen eller at knæle, mens man berører jord eller gulv med hænder og ansigt. Den mere indadvendte bedestilling med foldede hænder og bøjet hoved passer måske bedre til Jesu ord om ikke at bede synligt (og måske selvretfærdigt) i synagoger og på gadehjørner. Det gælder ikke om at vise sin fromhed for andre, man skal snarere gå i enrum og bede i det skjulte, så det kun er Gud, man henvender sig til.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul