Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor har nogle indiske kvinder en rød prik i panden?

Hvad betyder den røde prik, som nogle af de indiske kvinder har i panden?

Shutterstock

Den røde prik kaldes en bindi – ordet kommer af bindu, der betyder prik eller punkt på det indiske sprog sanskrit. Prikken kaldes også kumkum eller tilak og består traditionelt af cinnoberrødt, som er en blanding af kviksølv og svovl. Kviksølv blev af tidligere tiders hindualkymister anset for at være guden Shivas sæd, mens svovl er det kvindelige element.

Prikken forbindes med frugtbarhed og ægteskab og bæres af unge piger og gifte kvinder, mens enker ikke må have en bindi. Den skal de tage af sammen med smykker og makeup for at signalere sorg over tabet af deres ægtemand. Bindien er først og fremmest en udsmykning af ansigtet, men den forbindes også med Shivas kone, Parvati, og symboliserer dermed kvindelig energi og beskyttelse af ægteskabet.

Bindi-traditionen har formentlig rødder i vedareligionen – forløberen for hinduismen – som ariske stammer medbragte, da de for 3500 år siden invaderede Nordindien. I det gamle ariske samfund skulle en brudgom nemlig placere en plet af sit blod i brudens pande som et symbol på ægteskabet. Både mænd og kvinder kan markere deres tilhørsforhold til en bestemt gud med et mærke i panden.

En rødgul u-form betyder fx, at man tilbeder Vishnu. I dag fås bindien i øvrigt i alle regnbuens farver og i alskens udformninger og materialer, bl.a. ægte smykkesten og simili.

Læs også:

Hjernen

OPTISK BEDRAG: Kan du heller ikke se alle 12 prikker?

3 minutter
Fødevarer

Derfor kan gamle pander være giftige

1 minut
Julemanden 18/2014
Kultur

Hvem gjorde julemanden rød?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul