Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Svinekød

Hvorfor spiser jøder og muslimer ikke svinekød?

Hvis der er én ting, muslimer og jøder i kan blive enige om, så er det, at svinekød ikke egner sig til at blive proppet i munden.

Photo by Pascal Debrunner on Unsplash

Jøder og muslimer synes, svinekød er noget værre griseri

Forbuddet mod at spise svinekød findes hos jøderne i Det Gamle Testamentes tredje og femte Mosebog. Det er mange hundrede år ældre end det tilsvarende forbud i Koranen, men ikke desto mindre mener man, at det er de samme forhold, der ligger bag forbuddene.

Svinet har mange steder været foragtet, fordi det vælter sig i søle og æder ekskrementer, og i Mosebøgerne betragtes svinet som urent, fordi det ikke tygger drøv, dvs. ikke lever af græs.

Jøderne spiste ikke svinekød i protest mod gammel religion

I Kanaan vest for Jordanfloden havde man imidlertid spist svin, længe før israelitterne gjorde sig gældende – der er fx fundet 5000 år gamle svineknogler i udgravninger, og nogle af dem tyder på, at svinet har været brugt som offerdyr og altså har været helligt.

Protesten mod den gamle, kanaanæiske religion kan have været en af grundene til, at de jødiske religiøse lovgivere tog så kraftigt afstand fra svin.

Kød gav mennesket en evolutionær fordel

Selvom jøder og muslimer ikke spiser svinekød i dag, så skal de være glade for, at deres forfædre havde en anderledes bred smag. Forskerne mener nemlig, at kød gav mennesket en evolutionær fordel. Kød tilføjede nemlig næring, som gjorde at hjernen udviklede sig.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul