nb_u06 Iceland

Islændinge genoptager vikingetro

På Island vender asatroende nu kristendommen ryggen og opfører et tempel til tilbedelse af Tor og Odin. Templet er det første af sin slags siden vikingetiden.

5. februar 2015 af Carsten Nymann

Ifølge krønikeskriveren Ari Thorgilsson vedtog det islandske alting i år 1000, at landet officielt var kristent.

Dog var udøvelsen af islændingens hedenske, norrøne religion tilladt, hvis blot man holdt det for sig selv.

Sidstnævnte passus er tilsyneladende blevet taget alvorligt helt op til i dag, for nu får islandske asatroende for første gang siden vikingetiden deres eget tempel.

Island er mekka for asatroende

Medlemmerne af det islandske asatrossamfund er ifølge Islands Statistik tredoblet over det seneste tiår til omkring 2400 medlemmer.

Ifølge repræsentanter for trossamfundet Ásatrúarfélagið tager medlemmerne dog ikke beretningerne om Tor, Odin og co. bogstaveligt.

“Vi ser historierne som poetiske metaforer og en manifestation af naturkræfterne og den menneskelige psyke,” forklarer lederen Hilmar Örn Hilmarsson til avisen The Guardian.

Island er ikke unikt

Nyere forskning i religion viser da også, at valget af guder og myter i al væsentlighed er ligegyldigt for, at en relion tjener sit formål.

Et stort forskerhold satte sig for få år siden for at forklare, hvorfor mennesker på tværs af verden tilsidesætter evolutionsbiologisk logik og tilslutter sig en religion.

Undersøgelsen viste, at religionen – uanset rammefortælling – satte orden på de gryende samfund og luede ud i parasitter, snyltere og nasserøve:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.