SyFy Media, LCC

Rumserie holder dramaet indenfor fysikkens love

ANMELDELSE: Hvis du er til science fiction, hvor det første ord i genrebetegnelsen lever op til sit navn, så får du alt, hvad du har brug for i rumserien The Expanse.

Korvetten Rocinante gemmer sig bag en rumstation, mens mekanikeren Amos prøver at reparere et vigtigt rør. Et andet sværtbevæbnet rumskib leder efter dem.

Inden længe bliver Rocinante nødt til at fyre op for raketmotoren og foretage vilde manøvrer, hvis de skal overleve duellen – og alle ved, at hvis Amos ikke er tilbage og spændt fast i en polstret stol, så vil g-påvirkningerne under manøvrerne slå ham ihjel.

En typisk scene i serien The Expanse, hvor fysikkens hårde realiteter skaber spændingen. Og det er kendetegnende for serien, at man generelt ikke går på kompromis med fysikkens love.

Få en forsmag på The Expanse her:

Ingen laservåben, masser af Newton

Skibe manøvrerer med raketmotorer, og Newtons anden lov er skrevet ind i manuskripterne i The Expanse.

F.eks. handler en af de mest dramatiske scener i første afsnit om et stort accelererende rumskib, der skal ændre kurs for at reagere på et nødsignal. Den mest effektive måde at gøre det er en såkaldt ’flip and burn’-manøvre, hvor skibet vender rundt og bremser med den bagudvendte motor. Noget der udsætter skibet for massive g-påvirkninger, det måske ikke holder til.

The Expanse har heller ingen laservåben, ingen der fryser øjeblikkeligt til is i rummet og kommunikation er et reelt problem, fordi afstandene i serien – der kun foregår i vores eget ”lille” solsystem – er astronomiske.

Magtkampe og intriger driver handlingen

Alt dette ville selvfølgelig være ligegyldigt, hvis det ikke understøttede en god historie. Men The Expanse er en spændende blanding af geopolitik og en historie om den første kontakt med rumvæsener – eller rettere sporene af dem.

Den ene af bøgernes to forfattere, Daniel Abraham, er da også tidligere assistent for George R.R. Martin, der har skrevet Game of Thrones, så måske er det ikke underligt, at magtkampe og intriger fylder.

Du får drama for alle pengene, men samtidig holder langt de fleste scener sig indenfor fysikkens love. Også når hovedpersonerne er i frit fald.

© SyFy Media, LCC

Serien foregår i en ikke så fjern fremtid, hvor Jorden under FN-ledelse stadig er Solsystemets supermagt, men der er langt til de ydre planeter, hvor oprøret ulmer.

Den anden stormagt er militaristiske Mars, hvor alle arbejder mod at terraforme planeten, så senere generationer kan leve uden at bo i tunneller eller under store kupler.

Yderst i solsystemets randområder knokler de såkaldte 'belters' som en rumbaseret arbejderkaste med at skaffe ressourcer fra asteroider og måner. De kæmper primært for overlevelse og et håb om at bedre deres kår i en verden, hvor f.eks. milliarderne på Jorden lever af en minimal borgerløn uden håb om arbejde eller nogen mulighed for at ændre deres situation.

Mødet med avanceret teknologi fra en meget fremmedartet livsform betyder en total omvæltning i denne magtbalance, og pludselig er alle fraktioner i gang med kampen om menneskehedens fremtid.

Seriens hovedpersoner er en meget sammensat besætning på et stjålet krigsskib fra Mars, der havner i midten af det hele med stor magt til at ændre historiens gang, hvilket betyder, at de gang på gang bliver stillet overfor store moralske valg.

© Bonnier Publications

Streamingekspert guider til tv med tyngde

Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.

Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.

Manden bag har ph.d. i fysik

Brugen af videnskab i The Expanse er ikke perfekt, og der bliver en gang imellem snydt lidt for dramaets skyld.

F.eks. holdt man ikke fast i, at der ikke skulle være lyd i scener, der foregik i rummet, fordi lyd simpelthen betyder for meget, for tv-seeres opfattelse af ting som størrelse. Og den udenjordiske teknologi er da også så avanceret, at den nærmest er magisk.

Men i det store hele er det videnskabeligt mulige tænkt ind i hver eneste scene, og serien bryder aldrig sin interne logik. En del af hæderen for denne troværdige tilgang må tilfalde seriens hovedansvarlige Naren Shankar, der før han blev manuskriptforfatter på serier som Star Trek og CSI gennemførte en ph.d. i anvendt fysik.

The Expanse blev droppet af tv-stationen SyFy, fordi den høje pris ikke stod i forhold til antallet af seere, men Amazons øverste chef, der er science fiction-fan og også driver en rumraketvirksomhed, reddede serien, som nu kan findes på Amazon Prime.