Upload er en serie udviklet af Greg Daniels, der var en af bagmændene bag successerien Parks and Recreation, der er en af de mest sympatiske komedieserier nogensinde om lokalpolitikere, der på trods af deres små særheder blot vil gøre verden til et bedre sted. Det er Upload ikke.
I stedet får vi en kulsort komedie om en nær fremtid, hvor mennesker på gravens rand kan vælge at blive uploadet til et virtuelt efterliv i stedet for redningsforsøg på hospitalet. Seriens hovedperson er den overfladiske og narcissistiske programmør Nathan, der bliver uploadet af sin forlovede efter et biluheld.
Få en forsmag på Upload her:
Det digitale efterliv er alt andet end ukompliceret
Men livet i Lake View, den mest eksklusive af de verdener, de nyligt afdøde kan vælge mellem, er svinedyrt og room-service er ikke inkluderet, så Nathan befinder sig fuldstændigt i kæresten Ingrids nåde.
Den kæreste han overvejede at forlade, fordi hans følelser for hende var af en overfladisk karakter.
Efterlivet bliver yderligere kompliceret af, at Nathan forelsker sig i Nora, der er en af Lake Views supportmedarbejdere – kaldet engle. Og fordi noget tyder på, at det nok ikke var et uheld, at hans selvkørende bil kolliderede med en parkeret lastbil.
Logisk fremskrivning af eksisterende teknologi
Videnskaben i Upload er ikke super realistisk eller velforklaret. F.eks. får vi ikke at vide, hvorfor de uploadedes hoveder disintegrerer, når processen er færdig – men det giver nogle makabert underholdende effekter – eller i det hele taget, hvordan noget fungerer.
Serien foregår i en nær fremtid, hvor alt virker som ganske naturlige forlængelser af teknologier, vi allerede benytter. Selvfølgelig kan vi ikke digitalisere en hel bevidsthed, og kunstig intelligens er ikke avanceret nok til at foregive menneskelighed, som den der driver alle funktionerne inde i Lake View.
Fuldstændigt autonome selvkørende biler, hvor passagerne kan trække gardinerne for og fuldbyrde deres kærlighedsliv på vej hjem fra en fest, er højst sandsynligt også nogle årtier væk.

De pårørerende i serien står i valget mellem en usikker operation og et upload af deres kære til et virtuelt luksusliv. Og blandingen mellem humor, filosofisk dybde og teknologikritik virker godt.
Men selv om den futuristiske teknologi lige er en tand for fantastisk, så er alle detaljerne som taget ud af overskrifter fra 2020 bare lige skruet et par nøk op.
Det kommercielle efterliv er fyldt med pop-up-reklamer og tilbud om mikrotransaktioner, som vi kender det fra sociale medier og onlinespil. Og det er selvfølgelig ulogisk, at et system, hvor en operatør kan lave en tredimensionel avatar af en afdød baseret på gamle billeder, ikke også kan farvelægge dem – men det giver os en god visuel påmindelse om, at nogle af de nyligt afdøde har levet et langt liv.
Krydsfeltet mellem humor, alvor og etik fungerer
Upload er ikke en serie, der får mig til at grine højt. Men det er en ret velbalanceret blanding af fremtidsteknologi og kulsort humor, der behandler nogle ganske alvorlige emner om liv og død. Blandingen mellem humor og filosofisk dybde fungerer faktisk rigtig godt.
Som en rød tråd gennem Uploads kapitalisme- og teknologikritik er der en nærværende kærlighedshistorie og et dragende mordmysterie, og det eneste virkelige kritikpunkt er en ekstrem cliffhanger af en afslutning, der øjeblikkeligt fik mig til at længes efter næste sæson.
Men selv om vi ikke får fuldstændig afklaring, så bevæger historien sig, og personer, der i starten synes endimensionelle, selvoptagede og ikke synderligt sympatiske, gennemgår en meningsfuld udvikling under påvirkning af deres nye virkelighed, så man til sidst virkelig går op i deres skæbne.
Upload er på 10 episoder, der er tilgængelige på Amazon Prime Video.

Streamingekspert guider til tv med tyngde
Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.
Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.