Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Serie tager favntag med det virtuelle liv efter døden

ANMELDELSE: Science fiction-komedien Upload udforsker livet efter døden, som det kunne se ud i virtual reality – og slipper godt fra sin skæve sammenblanding af sort humor, teknologi og etik.

Amazon Studios

Upload er en serie udviklet af Greg Daniels, der var en af bagmændene bag successerien Parks and Recreation, der er en af de mest sympatiske komedieserier nogensinde om lokalpolitikere, der på trods af deres små særheder blot vil gøre verden til et bedre sted. Det er Upload ikke.

I stedet får vi en kulsort komedie om en nær fremtid, hvor mennesker på gravens rand kan vælge at blive uploadet til et virtuelt efterliv i stedet for redningsforsøg på hospitalet. Seriens hovedperson er den overfladiske og narcissistiske programmør Nathan, der bliver uploadet af sin forlovede efter et biluheld.

Få en forsmag på Upload her:

Det digitale efterliv er alt andet end ukompliceret

Men livet i Lake View, den mest eksklusive af de verdener, de nyligt afdøde kan vælge mellem, er svinedyrt og room-service er ikke inkluderet, så Nathan befinder sig fuldstændigt i kæresten Ingrids nåde.

Den kæreste han overvejede at forlade, fordi hans følelser for hende var af en overfladisk karakter.

Efterlivet bliver yderligere kompliceret af, at Nathan forelsker sig i Nora, der er en af Lake Views supportmedarbejdere – kaldet engle. Og fordi noget tyder på, at det nok ikke var et uheld, at hans selvkørende bil kolliderede med en parkeret lastbil.

Logisk fremskrivning af eksisterende teknologi

Videnskaben i Upload er ikke super realistisk eller velforklaret. F.eks. får vi ikke at vide, hvorfor de uploadedes hoveder disintegrerer, når processen er færdig – men det giver nogle makabert underholdende effekter – eller i det hele taget, hvordan noget fungerer.

Serien foregår i en nær fremtid, hvor alt virker som ganske naturlige forlængelser af teknologier, vi allerede benytter. Selvfølgelig kan vi ikke digitalisere en hel bevidsthed, og kunstig intelligens er ikke avanceret nok til at foregive menneskelighed, som den der driver alle funktionerne inde i Lake View.

Fuldstændigt autonome selvkørende biler, hvor passagerne kan trække gardinerne for og fuldbyrde deres kærlighedsliv på vej hjem fra en fest, er højst sandsynligt også nogle årtier væk.

De pårørerende i serien står i valget mellem en usikker operation og et upload af deres kære til et virtuelt luksusliv. Og blandingen mellem humor, filosofisk dybde og teknologikritik virker godt.

© Amazon Studios

Men selv om den futuristiske teknologi lige er en tand for fantastisk, så er alle detaljerne som taget ud af overskrifter fra 2020 bare lige skruet et par nøk op.

Det kommercielle efterliv er fyldt med pop-up-reklamer og tilbud om mikrotransaktioner, som vi kender det fra sociale medier og onlinespil. Og det er selvfølgelig ulogisk, at et system, hvor en operatør kan lave en tredimensionel avatar af en afdød baseret på gamle billeder, ikke også kan farvelægge dem – men det giver os en god visuel påmindelse om, at nogle af de nyligt afdøde har levet et langt liv.

Krydsfeltet mellem humor, alvor og etik fungerer

Upload er ikke en serie, der får mig til at grine højt. Men det er en ret velbalanceret blanding af fremtidsteknologi og kulsort humor, der behandler nogle ganske alvorlige emner om liv og død. Blandingen mellem humor og filosofisk dybde fungerer faktisk rigtig godt.

Som en rød tråd gennem Uploads kapitalisme- og teknologikritik er der en nærværende kærlighedshistorie og et dragende mordmysterie, og det eneste virkelige kritikpunkt er en ekstrem cliffhanger af en afslutning, der øjeblikkeligt fik mig til at længes efter næste sæson.

Men selv om vi ikke får fuldstændig afklaring, så bevæger historien sig, og personer, der i starten synes endimensionelle, selvoptagede og ikke synderligt sympatiske, gennemgår en meningsfuld udvikling under påvirkning af deres nye virkelighed, så man til sidst virkelig går op i deres skæbne.

Upload er på 10 episoder, der er tilgængelige på Amazon Prime Video.

  • © Bonnier Publications

    Streamingekspert guider til tv med tyngde

    Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.

    Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.

Læs også:

Kultur

Her er de 10 bedste science fiction-film

5 minutter
Kultur

ANMELDELSE: Rick and Morty er hardcore relativitetsteori tilsat pruttehumor

4 minutter
Kultur

ANMELDELSE: Rumserie holder dramaet indenfor fysikkens love

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul