Shutterstock
Vikingelandsby ved bjergfod.

Skat fra vikingetiden er dukket op i Norge

Udstyret med en metaldetektor har en norsk mand fundet en 1100 år gammel vikingeskat bestående af adskillige sølvsmykker.

Det var ikke en almindelig dag på kontoret for norske Pawel Bednarski, da han for nylig inspicerede jorden omkring Kongshaugen i Stjørdal Kommune i Norge.

En lille fingerring begravet i ler blev pludselig til to, og efter et stykke tid, kunne han føje en armring til det, der skulle vise sig at være en 1100 år gammel skat fra vikingetiden.

“Tingene var begravet i ler, så det var ikke let at se, hvad de forestillede. Det var først da jeg kom hjem og rensede stykkerne fra armringen, at jeg indså, hvor spændende det var,” siger Pawel Bednarski til Norwegian SciTech News.

Brudsølv som betalingsmiddel

Skatten består af i alt 46 sølvgenstande, heriblandt to fingerringe, arabiske mønter, en flettet halskæde, flere armbånd og kæder, som alle var skåret i stykker til brudsølv, også kaldet hacksilver, så de kunne bruges som betalingsmiddel.

Ved at veje sølvet i forbindelse med betaling kunne det bruges i den såkaldte vægtøkonomi, når der skulle handles.

Vikingeskat fundet i Norge.

De 46 stykker sølv vejer mindre end 1 gram per styk i gennemsnit. Det er derfor sandsynligt, at de har været brugt som betalingsmiddel - såkaldt brudsølv - for cirka 1100 år siden.

© Norwegian University of Science and Technology.

Den lave vægt og sølvets kompakthed gjorde det lettere og mere fleksibelt at handle, end det var tilfældet med den tidligere bytteøkonomi.

Fra Danmark til Norge

Eftersom smykkerne er blevet delt i flere mindre stykker, peger forskerne på, at skattens oprindelige ejermand, havde i sinde at handle med de små stykker sølv.

Udover at have sporet sig ind på, hvad sølvet sandsynligvis er blevet brugt til, har de også en ide om, hvor det stammer fra.

“De brede armbånd, som typisk fandtes i Danmark, tyder på, at ejermanden har opholdt sig i Danmark, inden vedkommende er draget mod Stjørdal i Norge,” siger Birgit Maixner, som er arkæolog ved Universitetsmuseet ved Norwegian University of Science and Technology’s og uddyber:

“Det er meget længe siden vi har fundet så stor en skat fra vikingetiden i Norge. Det er ret exceptionelt.”

Tell es-Sultan i Jeriko, Vestbredden - den ældste beboede by i verden.
© Shutterstock/meunierd

Læs også:

Foruden de brede armbånd peger Maixner på, at antallet af forskellige artefakter også taler for, at vikingeskatten oprindeligt stammer fra Danmark.