11 forrykte fodbold-facts

Matematiske genier, hurtige røde kort og grønlandske amatører – fodbold byder på en lang række finurlige og forrykte facts.

Fodbold_tyske piger

1. VM gav babyboom

Tyskland havde længe døjet med lave fødselsrater, men et VM-værtsskab i 2006 hjalp samfundet på rette vej. Ni måneder efter afholdelsen blev et enormt antal børn født – et babyboom som bliver tilskrevet euforien, der herskede i VM-dagene.

2. Ikke kun for mennesker

Længe har mennesker været de eneste, der har dyrket fodboldens ædle kunst. Men det monopol er slut. Robotter indtager langsomt, men sikkert fodboldbanerne – om end de stadig mangler lidt elegance.

3. Fodbold på Månen

Den første mand på Månen, Neil Armstrong, havde planlagt at tage en fodbold med, da han skulle op til vores naturlige satellit. NASA lagde dog en stopper for hans plan – fodbolden var ikke amerikansk nok.

4. Den matematiske boldkunstner

Matematikeren Harald Bohr stod ofte i skyggen af sin kendte bror, Niels Bohr. Men ikke når det kom til fodbold. Harald var en populær fodboldspiller i Danmark, og da han skulle forsvare sin doktorgrad i matematik, var auditoriet stuvende fyldt med fodboldfans, som heppede på ham.

5. Lynhurtigt rødt

2 sekunder – så længe gik der af kampen mellem Cross Farm Park Celtic og Taunton East Reach Wanderers før verdens hurtigste røde kort faldt. Da dommeren fløjtede kampen i gang, udbrød angriber Lee Todd overrasket “Fuck me, that was loud” og fik øjeblikkeligt en rødbedefarvet enkeltbillet til brusebadet.

6. FIFA siger nej til Grønland

Det kræver en græsplæne, hvis der skal spilles fodbold, mener FIFA. Og græs er der ikke meget af i Grønland. Faktisk er der så lidt, at de ikke har nok til en fodboldbane af internationale standarder. Derfor kan grønlænderne heller ikke være en del af FIFA.

7. Derfor skruer bolden

Når et frispark skal skrues ind, er det Magnus-effekten skytten tyr til. Den får bolden til at ændre retning, når bolden drejer om sin egen akse. Effekten er også blevet brugt på skibe.

8. Norge – Brasiliens banemænd

Som det eneste landshold i verden har det norske spillet professionelle kampe mod det brasilianske landshold uden nogensinde at tabe. Statistikken lyder på to vundne og to uafgjorte kampe i norsk favør.

9. Drabeligste kamp

Et helt fodboldhold omkom under en ligakamp i DR Congo i 1998, da et lynnedslag helt absurd dræbte samtlige spillere på hjemmeholdet, mens udeholdets spillere alle som én slap uden en skramme. Yderligere 30 tilskuere og officials fik brandskader, og den folkelige opfattelse var, at en heksedoktor måtte havde nedkaldt en forbandelse over det gæstende mandskab ved stillingen 1-1.

10. Masser af selvmål

149-0 blev resultatet af verdens højest scorende fodboldkamp. Den særprægede og meget ensidige kamp fandt sted på Madagascar d. 31. oktober 2002, da klubholdet Stade Olympique L’Emryne i protest mod en dommerbeslutning i en tidligere kamp scorede 149 gange i eget net mod ærkerivalerne fra AS Adema. Det svarer til et mål hvert 36. sekund.

11. Sensation på nettet

1 million visninger blev for første gang nået af en video på YouTube i 2005, da en Nike-reklame med brasilianske Ronaldinho blev internettets første rigtige virale hit. Videoen, der viser Ronaldinho gøre sig klar til optagelser ved at sparke en bold fire gange på overliggeren uden at den rører jorden, blev ivrigt diskuteret - fake eller ikke fake. Døm selv...