8 fantastiske OL-teknologier

Hverken atleterne eller publikumsoplevelsen har tidligere været bedre end det, vi kommer til at opleve, når OL officielt skydes i gang i morgen. Teknologien har sat sit præg på konkurrencen.

nikesko OL

1) Løbeskoene

For at give sine sponsorerede løbere de bedst mulige sko har Nike skelet til bikager og skabt en sål, som giver optimal friktion med underlaget. Prototyperne af sålen blev 3D-printet, så flere mønstre kunne testes og produktionsomkostninger samtidig blev holdt nede. Alt sammen for at få den optimale sko.

2) Bueskydningen

Målene i bueskydningskonkurrencen ser ud som de plejer, men de har fået en kraftig opgradering. Et højteknologisk sensorsystem registrerer, hvor spidsen af pilen rammer med en nøjagtighed på 0,2 mm – langt mere præcist end tidligere.

3) Virtual Reality-oplevelsen

I samarbejde med Samsung Gear bliver der hver dag transmitteret en begivenhed i højopløselig virtual reality. Også åbnings- og afslutningsceremonien filmes i VR. Det kræver dog, at du har et Samsung Gear VR headset og en kompatibel telefon, hvis du vil følge med. Du kan få en forsmag i videoen herover (kræver ikke VR-briller).

LÆS OGSÅ: Alt, du skal vide om virtual reality

4) Nedkølingen

I mændenes tikamp er varme en af de største præstationshæmmere for atleterne. Derfor har Nike udviklet en hjelm, som skal køle tikæmpernes hoveder. Hjelmen fungerer ventilerende, mens den er udstyret med køleelementer, som holder nakke, isse og øjne kolde.

5) Svømmedragten

Speedo har udviklet en dragt, som skal give mindst mulig friktion med vandet og mest mulig støtte til svømmeren. Udskæringerne er lavet med en laser, så de er helt skarpe. Dragten kan give sig i bredden, men ikke i højden, og specielle syninger på maven understøtter mavemusklerne.

6) Aerodynamikken

Luftmodstand betyder meget, når der bliver kæmpet om marginaler. Nike har op til OL opfundet et særligt plaster, som mindsker luftmodstanden hos løbere. Plastrene er udstyret med små pigge, som sender luften aerodynamisk rundt om løberen uden at bremse atleten. Der findes forskellige typer plaster til forskellige distancer: Aerodynamikken ændrer sig, alt efter hvor hurtigt der bliver løbet. ## 7) OL-ringen

Til OL har Visa udstyret samtlige boder med automater, som tager mod kontaktløs betaling. Det kræver et armbånd, som du holder over maskinen, og vupti – så er der betalt. Og for 45 atleter er det endnu nemmere. De har fået udleveret en ring, de kan betale med i alle OL-byens mad- og drikkeboder ved at holde den over apparatet.

8) Street View'en

Google er en af partnerne ved OL i Rio. Det betyder bl.a., at du kan gå på opdagelse på de forskellige stadions med Google Street View. Medarbejdere har vandret OL-byen tynd med rygsække på 18 kg, som har 15 kameraer om bord, for at give dig oplevelsen af at være der selv.