Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nikesko OL
Kultur - Sport

8 fantastiske OL-teknologier

Hverken atleterne eller publikumsoplevelsen har tidligere været bedre end det, vi kommer til at opleve, når OL officielt skydes i gang i morgen. Teknologien har sat sit præg på konkurrencen.

1) Løbeskoene

For at give sine sponsorerede løbere de bedst mulige sko har Nike skelet til bikager og skabt en sål, som giver optimal friktion med underlaget. Prototyperne af sålen blev 3D-printet, så flere mønstre kunne testes og produktionsomkostninger samtidig blev holdt nede. Alt sammen for at få den optimale sko.

2) Bueskydningen

Målene i bueskydningskonkurrencen ser ud som de plejer, men de har fået en kraftig opgradering. Et højteknologisk sensorsystem registrerer, hvor spidsen af pilen rammer med en nøjagtighed på 0,2 mm – langt mere præcist end tidligere.

3) Virtual Reality-oplevelsen

I samarbejde med Samsung Gear bliver der hver dag transmitteret en begivenhed i højopløselig virtual reality. Også åbnings- og afslutningsceremonien filmes i VR. Det kræver dog, at du har et Samsung Gear VR headset og en kompatibel telefon, hvis du vil følge med. Du kan få en forsmag i videoen herover (kræver ikke VR-briller).

LÆS OGSÅ: Alt, du skal vide om virtual reality

4) Nedkølingen

I mændenes tikamp er varme en af de største præstationshæmmere for atleterne. Derfor har Nike udviklet en hjelm, som skal køle tikæmpernes hoveder. Hjelmen fungerer ventilerende, mens den er udstyret med køleelementer, som holder nakke, isse og øjne kolde.

5) Svømmedragten

Speedo har udviklet en dragt, som skal give mindst mulig friktion med vandet og mest mulig støtte til svømmeren. Udskæringerne er lavet med en laser, så de er helt skarpe. Dragten kan give sig i bredden, men ikke i højden, og specielle syninger på maven understøtter mavemusklerne.

6) Aerodynamikken

Luftmodstand betyder meget, når der bliver kæmpet om marginaler. Nike har op til OL opfundet et særligt plaster, som mindsker luftmodstanden hos løbere. Plastrene er udstyret med små pigge, som sender luften aerodynamisk rundt om løberen uden at bremse atleten. Der findes forskellige typer plaster til forskellige distancer: Aerodynamikken ændrer sig, alt efter hvor hurtigt der bliver løbet. ## 7) OL-ringen

Til OL har Visa udstyret samtlige boder med automater, som tager mod kontaktløs betaling. Det kræver et armbånd, som du holder over maskinen, og vupti – så er der betalt. Og for 45 atleter er det endnu nemmere. De har fået udleveret en ring, de kan betale med i alle OL-byens mad- og drikkeboder ved at holde den over apparatet.

8) Street View'en

Google er en af partnerne ved OL i Rio. Det betyder bl.a., at du kan gå på opdagelse på de forskellige stadions med Google Street View. Medarbejdere har vandret OL-byen tynd med rygsække på 18 kg, som har 15 kameraer om bord, for at give dig oplevelsen af at være der selv.

Læs også:

STATS camera
Sport

Hvordan måles fodboldspilleres løb?

1 minut
Sport

7 anderledes ideer til vinterferien

7 minutter
Runners at finish line
Sport

OL 2012 Hvilken sportsgren er ældst?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul