Gener, OL topbillede

Disse gener giver guldchancer ved OL

Benhård træning og en vilje af stål er ikke nok, hvis du vil til tops i sport. Du skal også helst have de rigtige gener. Forskere har identificeret over tredive gener, som giver udøvere et forspring.

7. juli 2016 af Gorm Palmgren

Vi er ikke alle lige i sportens verden. Nogle mennesker er født med en krop, der bare lige kan yde lidt mere.

Mangler du et eller flere af disse vindergener, ville du have det svært til OL i konkurrence med udøvere, der har dem.

Giver udholdenhed og styrke

Blandt et af de mere berømte af slagsen er "sprintergenet" ACTN3, som giver den hurtige type muskler, der skal til i en sprint.

Faktisk har alle mennesker ACTN3-genet, men hos 20-50 pct. af befolkningen er det muteret, hvilket er et skidt udgangspunkt for drømme om guld i 100-meteren.

Optimerer energiforsyning

Genet PPARGC1A sikrer fx optimal transport af ilt og glukose i blodet og forøger energiomsætningen, hvilket især gavner cykelryttere og andre, der præsterer hårdt og længe.

Reparerer muskelskader

Syv gener, herunder IL-1?, sørger for at muskelskader repareres hurtigere, og at musklerne lynhurtigt indstiller sig på at arbejde hårdt.

Forøger hjerters kapacitet

CREB1 og tre andre gener gør hjertet i stand til at yde maksimalt og pumpe akkurat den mængde blod, kroppen har brug for. Især sprintere, hvor blodet skal hurtigt ud, har gavn af disse gener.

Øger lungernes kapacitet

Et gen ved navn APOE styrker lungerne og øger iltoptagelsen. Især inden for løb, cykling og sejlsport er det en fordel.

Forebygger skader

Genet COL1A1 giver udøveren stærkere sener og ledbånd, så kroppen bedre kan holde til intens træning. Især gymnastik, løb og andre af de klassiske atletikdiscipliner er hårde mod sener og led.

Hjælper stofskifte

Genet AMPD1 optimerer omdannelsen og forbrændingen af fedt og glukose. Dermed får kroppen bedre mulighed for at få energi fra fedt i stedet for kun sukker, hvilket især er nyttigt i udholdenhedssport, hvor kroppen løber tør for sukker.

Gener afgør vinderchancerne

Vores gener sætter stramme rammer for, hvor langt vi kan komme i elitesport. Læs mere her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.