STATS camera

Fodbold: Hvordan måles spillernes løbearbejde?

Fodbold på tv bliver ofte ledsaget af informationer om, hvor langt de forskellige spillere har løbet, og hvor mange succesfulde afleveringer, de har haft. Men hvordan bliver sådanne statistikker til?

Op til 16 kameraer er stillet op langs siderne på de moderne fodboldstadioner og har udelukkende det formål at følge spillernes bevægelser på banen. Sekund for sekund tildeles de et sæt 3D-koordinater, og deres position beskrives med andre ord med x-, y- og z-koordinater.

Da kameraerne leverer 25 billeder i sekundet, kan systemet meget præcist måle enhver bevægelse på banen.

Bolden og dommeren følges også, og ved hjælp af computere omsættes målingerne til oplysninger om bl.a. den distance, den enkelte spiller tilbagelægger, men systemet kan fx også vise boldens fart.

Inspireret af missilsporing

Teknikken er til dels inspireret af de systemer, der bruges til at spore missiler, og er meget nøjagtig.

Tests viser, at målingerne højst er behæftet med 2-3 procents fejl. Systemet blev første gang præsenteret for offentligheden under EM i 2008, men var året forinden blevet testet under bl.a. Champions League.

En markspiller løber typisk 10 km

Målingerne af løbearbejdet viser, at en markspiller typisk bevæger sig 10 km under en topkamp. I gennemsnit sprinter spilleren 800-1200 m i løbet af en kamp, men er kun i decideret besiddelse af bolden på en samlet strækning af 200 m.

1. Op til 16 kameraer filmer banen og spillerne fra hver sin bestemte vinkel. Kameraerne leverer 25 billeder i sekundet.

2. En computer sammenholder billederne fra flere kameraer og tildeler hver spiller x-, y- og z-koordinater.

3. Ved sekund for sekund at følge den enkelte spiller kan computeren beregne, hvor langt han har bevæget sig.

4. Boldens bevægelser følges og måles også, og systemet kan på den måde fortælle, fx hvor langt et målspark var.