Laurence Griffiths/Getty Images

Hvordan kan en fodbold ændre retning i luften?

Nogle af de flotteste mål i fodbold scores direkte på frispark, når en spiller skruer bolden forbi eller over forsvarsmuren. Men hvordan kan boldens rotation om sig selv få den til at ændre retning i luften?

Semifinalen ved EM i 2021 mellem Danmark og England bød på turneringens eneste mål direkte på frispark.

En halv time inde i første halvleg skruede Mikkel Damsgaard bolden op over englændernes forsvarsmur, så den på trods af sin fart nåede at dykke ned under overliggeren og ind bag målmand Jordan Pickford.

Fodboldspillere bruger timevis af træning på at lære at skrue bolden forbi eller op over en forsvarsmur. Det er den eneste måde at score på, når muren totalt dækker for boldens direkte vej mod målet.

Årsagen til, at det overhovedet kan lade sig gøre, er den såkaldte magnuseffekt, som får bolden til at ændre retning i luften.

Rotation ændrer luftmodstanden

For at udnytte magnuseffekten skal bolden sendes af sted med en rotation om sin egen akse. Det får den ved, at spilleren rammer den skævt, fx lidt ude i højre side.

Når bolden bevæger sig i sin bane, udsættes den for luftmodstand, men modstanden virker forskelligt på de to sider af bolden. I højre side møder den mest modstand, fordi rotationen drejer overfladen i samme retning som bolden. I venstre side er modstanden tilsvarende mindre, fordi overfladen drejer modsat af boldens retning.

Luftstrømme får bolden til at dreje

En skruebold ændrer sin retning, fordi luftmodstanden har forskellig styrke på hver side.

© Claus Lunau

1. Skævt spark giver skru

Spilleren sparker yderligt på boldens højre side, så bolden får skru. I sin bevægelse fremad roterer den samtidig om sin egen akse mod urets retning.

© Claus Lunau

2. Luftmodstand bliver ulige

Rotationen gør, at luftmodstanden er mindre på boldens venstre side end på højre side. Derfor drejes luften i venstre side tæt ind bag bolden.

© Claus Lunau

3. Bolden ændrer retning

Afbøjningen af luften i boldens venstre side skaber en modsatrettet kraft – den såkaldte magnuseffekt – som får boldens bane til at dreje mod venstre.

Resultatet er, at luften i venstre side trækkes ind bag bolden, hvilket skaber en trykforskel med lavtryk i venstre side og højtryk i højre. For et udligne forskellen trækkes bolden mod venstre, og det er dette fænomen, som kaldes magnuseffekten.

Skruebolde bruges i en lang række sportsgrene, lige fra baseball til golf. I tennis og bordtennis skruer spillerne bolden i næsten hvert eneste slag. Her ses det tydeligt, hvordan bolden dykker, når den får topspin, og flyver længere, når den får backspin.