Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skihopper
Kultur - Sport

Kan tunge skihoppere hoppe længere?

Tunge skihoppere får jo mere fart på end de lette. Giver det et bedre spring, eller opvejes farten af øget tyngde?

Et vellykket skihop er afhængigt af en lang række fysiske parametre, som i høj grad spiller ind på hinanden. Blandt de vigtigste er skihopperens hastighed på vej ned ad hopbakken, hastigheden og vinklen i selve afsætsøjeblikket, luftmodstanden, opdriften samt vindhastigheden og -retningen.

Skihopperens vægt har afgørende indflydelse på alle disse forhold, og her viser både teori og praksis, at det er en stor fordel at være så let som muligt. Mange skihoppere er derfor meget tynde, med BMI-indeks omkring 16, og sportsgrenen har historisk set været plaget af mange helbredsmæssige problemer relateret til undervægt, heriblandt anoreksi.

En let skihopper opnår en væsentligt lavere hastighed end en tungere konkurrent, men kommer til gengæld højere op i luften og svæver derved længere. Forskellene er ganske store og kan beregnes i matematiske modeller, som simulerer spring på bestemte skihopbaner i verden og tager højde for alle tænkelige forhold.

På den amerikanske Park City i Utah er springlængden for en skihopper på 75 kg således blevet beregnet til 106,2 meter, mens en lettere konkurrent på blot 55 kg under de samme betingelser vil springe hele 125,7 meter. For at kompensere for denne ulighed reguleres længden på skihoppernes ski under konkurrencer. Korte ski gør det nemlig sværere for skihopperen at springe langt, og derfor må de lette skihoppere nøjes med tilsvarende korte ski.

Læs også:

Sport

Hvor højt flyver en skihopper?

0 minutter
Sport

7 anderledes ideer til vinterferien

7 minutter
STATS camera
Sport

Hvordan måles fodboldspilleres løb?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din emailadresse for at modtage en email med anvisninger til nulstilling af kodeord.
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul