Hvem opfandt fodboldspillet?

Hvor i verden spillede man fodbold for første gang, og hvem fastlagde reglerne?

London football 1887

Verdens mest populære idræt har lange rødder. Kineserne sparkede til bolde udstoppet med hår allerede for mere end 2000 år siden.

Også oldtidens grækere kæmpede om bolden, og det samme gjorde romerne. En teori går ud på, at det netop var de romerske legionærer, der spredte spillet til resten af Europa.

På Mexicos Yucatanhalvø spillede mayaerne også en slags fodbold med en hård gummibold. Bolden skulle igennem en ring af sten, og spillerne måtte kun bruge ben, hofter og albuer. Spillet havde præg af et religiøst ritual og var meget råt – taberne risikerede ligefrem at miste livet.

Englænderne begyndte at sparke bold i middelalderen

Englænderne sparkede en form for fodbold allerede i 1100-tallet – målet var dog blot at få bolden frem til den næste landsby. Reglerne for fodboldspillet, som vi kender det i dag, blev først fastlagt, efter at englændernes Football Association var blevet stiftet i 1863, efterfulgt af tilsvarende forbund i Skotland, Irland og Wales.

De fire foreninger dannede i 1886 i fællesskab The International Football Association Board med det formål at blive enige om spillets regler – inklusive den, at bolden kun må berøres med fødderne, kroppen og hovedet.

En rivaliserende gruppe, The Rugby Union, insisterede dog på, at det også måtte være tilladt at kaste bolden med hænderne. Dette spil blev meget populært i USA, hvor man fra 1876 udviklede rugbyspillet til american football.