Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

London football 1887
Kultur - Sport

Hvem opfandt fodboldspillet?

Hvor i verden spillede man fodbold for første gang, og hvem fastlagde reglerne?

Verdens mest populære idræt har lange rødder. Kineserne sparkede til bolde udstoppet med hår allerede for mere end 2000 år siden.

Også oldtidens grækere kæmpede om bolden, og det samme gjorde romerne. En teori går ud på, at det netop var de romerske legionærer, der spredte spillet til resten af Europa.

På Mexicos Yucatanhalvø spillede mayaerne også en slags fodbold med en hård gummibold. Bolden skulle igennem en ring af sten, og spillerne måtte kun bruge ben, hofter og albuer. Spillet havde præg af et religiøst ritual og var meget råt – taberne risikerede ligefrem at miste livet.

Englænderne sparkede en form for fodbold allerede i 1100-tallet – målet var dog blot at få bolden frem til den næste landsby. Reglerne for fodboldspillet, som vi kender det i dag, blev først fastlagt, efter at englændernes Football Association var blevet stiftet i 1863, efterfulgt af tilsvarende forbund i Skotland, Irland og Wales.

De fire foreninger dannede i 1886 i fællesskab The International Football Association Board med det formål at blive enige om spillets regler – inklusive den, at bolden kun må berøres med fødderne, kroppen og hovedet. En rivaliserende gruppe, The Rugby Union, insisterede dog på, at det også måtte være tilladt at kaste bolden med hænderne. Dette spil blev meget populært i USA, hvor man fra 1876 udviklede rugbyspillet til american football.

Læs også:

STATS camera
Sport

Hvordan måles fodboldspilleres løb?

1 minut
Sport

Hvorfor får man så mærkelige point i tennis?

1 minut
Sport

7 anderledes ideer til vinterferien

7 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul