Hvorfor får man blodsmag i munden?

Når man anstrenger sig voldsomt, får man nogle gange en metallisk smag af blod i munden – uden der er noget blod at se. Hvor stammer smagen fra?

blodsmag i munden

Mange sportsudøvere kender det.

Når målstregen nærmer sig, skruer motionsløberen op for farten og giver alt, hvad han har i sig på den sidste kilometer. Det gælder jo om at komme i mål hurtigere end sidst. Og netop som løberen presser sig selv allerhårdest, er den der: den metalliske smag af blod i munden.

Årsag til blodsmag skal findes i lungerne

Årsagen til det fænomen skal findes i lungerne. Lungerne er groft sagt bygget op om et hovedluftrør, der som et træ forgrener sig ned i lungerne og ud i mange og stadigt mindre luftrør.

For enden af alle de små luftrør sidder der nogle bittesmå sække, eller luftblærer, der kaldes alveoler. Den menneskelige lunge indeholder omkring 300 millioner alveoler, som hver er viklet ind i et fint netværk af små blodårer.

Alveolerne er adskilt fra de fine blodkar med en membran, som er blot 0,2 mikrometer tyk, og det er igennem den barriere, at den ilt, man indånder, skal finde sin vej til blodbanen.

Blodplasma løber ud i munden

Alveolernes vægge er imidlertid så fine og tynde, at de ved høj belastning faktisk sagtens kan gå i stykker. Ved meget heftig træning pumper blodet med stor kraft rundt i kroppens blodkar, og trykket i de små fine blodårer omkring alveolerne bliver særlig stort på grund af deres lille omkreds.

Dette kan i nogle tilfælde betyde, at den mindre end papirtynde alveolevæg brister, og dermed sker det, at en lille smule blodplasma løber ud i lungerne.

Der er tale om forsvindende små mængder, men det er nok til at give en smag af blod i munden. Det er måske samtidig også et signal om at sætte farten lidt ned.