Swimmer

Svømmere overvinder vandmodstanden

I svømning kæmper atleterne mod vandmodstanden. Derfor er træningen fokuseret på at fintune alle bevægelser i kampen mod uret og de brøkdele af et sekund, der kan bringe svømmeren på sejrsskamlen.

30. april 2012 af Henrik Bendix

Trænerne optager video af svømmerne fra forskellige vinkler både over og under vandet. Det gør det muligt at analysere alle faser af et svømmetag for at finde detaljer, som kan forbedres. Fx skal vinklen i svømmerens albue eller håndled ændres en smule for at give den optimale fremdrift, eller hovedet skal drejes nogle få grader for at yde mindst mulig modstand i vandet.

Swimmer with paddles

Nogle trænere bruger desuden lysstråler, der kan “trække” svømmeren gennem vandet med en bestemt fart. Det giver atleten en fornemmelse af, hvor hurtigt han skal svømme i de forskellige faser af løbet, og hvor han skal forbedre sig for at sikre sejren ved OL.

video analysis of swimmer

Svømmerne bruger også håndplader til at øge styrken i arme og skuldre, ligesom de med særlige opdriftsmidler kan holde en del af kroppen oppe, så teknikken kan forfines i arme eller ben alene.

Stort fokus på svømmedragt

På grund af vandmodstanden er der stort fokus på svømmedragten. Det nyeste er, at svømmedragt, hætte og briller er udviklet, så de fungerer sammen som en enhed, der angiveligt kan mindske vandmodstanden med fem procent i forhold til tidligere. Hætte og briller er fx designet ved hjælp af præcise 3D-skanninger af hoveder, og for kvindernes vedkommende er der taget hensyn til håret.

Fakta

  • 3D-skanninger optimerer svømmedragten

  • Video trimmer svømmestil

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.