Shutterstock
VM i fodbold AI

Sådan spiller kunstig intelligens med til fodbold-VM

Ved VM i fodbold får dommerne hjælp af kunstig intelligens sammen med et hav af kameraer og en sensor i bolden.

For første gang nogensinde ved et fodbold-VM får dommerne teknisk hjælp til at dømme offside i noget nær realtid ved hjælp af blandt andet kunstig intelligens, 12 kameraer og en sensor i selve bolden.

Dermed slipper tilskuerne på stadion og forventeligt over tre milliarder tv-seere at vente i flere minutter på, at dommerne med den nuværende tekniske VAR-hjælp endelig beslutter sig for, om der kan fløjtes for offside eller ej.

Sådan virker offside-teknologien

Fodboldens verdensforbund FIFA står bag VM i Qatar, og organisationen kalder selv computerhjælpen for ’halvautomatisk offside-teknologi

Teknologien gør brug af 12 dedikerede sporingskameraer, der er monteret under et VM-stadions tag for at spore bolden, hvori der er indlejret en sensor, som 500 gange i sekundet sender positionsdata til et kunstigt intelligent computersystem.

Samtidig krydstjekkes op mod 29 datapunkter for hver enkelt spiller 50 gange i sekundet. Datapunkterne inkluderer samtlige af spillernes lemmer, der kan være i en strafbar offside-situation.
Det kunstigt intelligente kontrolsystem overvåger løbende samtlige bold- og spillerdata og afgiver en advarsel i tilfælde af en mistænkelig offside-situation.

Tilskuerne kan følge med

Videodommeren i VAR-kontrolrummet er den første, der får advarslen.

På få sekunder skal videodommeren gennemse situationen, hvorefter dommeren på banen få sekunder efter får besked, hvis der skal fløjtes for en strafbar offside-situation.

For at give tilskuerne syn for sagen vil FIFA blæse 3D-animationer af boldens og spillernes sporingsdata ud på stadionets storskærme, så alle kan se, hvordan spilleren stod i offside-position i afleveringsøjeblikket.

Teknologien er blandt andet blevet testet – ifølge FIFA med succes – ved de arabiske mesterskaber i 2021 og ved klubholdenes verdensmesterskaber sidste år.

Tidligere har VM i 2014 været startskuddet for mållinje-teknologi til at afgøre, om bolden har været over målstregen eller ej, mens VM i 2018 introducerede det noget udskældte VAR-system med manuelle gennemsyn af eksempelvis offside-kendelser.

Stjerner spækket med sensorer

Udover nye teknologier i kampene vil stjernespillerne i træningslejrene ved VM i Qatar være spækket med sensorer, der blandt andet måler spillernes puls, løbeafstand og hastigheder i en spurt.

Sensorerne følger også spillerne med på banen i VM-kampene, så en fysisk træner via en iPad på bænken kan følge spillernes fysiske formkurve under kampene.

Disse spillerdata kan blandt andet bruges til at planlægge udskiftninger af trætte spillere.

Klubhold måler hjerneaktivitet

Seneste skud på teknologistammen i fodboldverdenen er neuro-teknologi, som blandt andet det engelske tophold Liverpool har benyttet sig i af i det forgange år.

Liverpool-holdet har til træning målt spillernes hjerneaktivitet med headsets fra den tyske virksomhed neuro11.

Læs også:

Formålet med målingerne er at identificere spillernes stressede situationer og modgå disse i kampens hede, når alle distraktioner uden for banen skal blokeres ved eksempelvis straffespark og andre standardsituationer.

Endnu er der dog ingen VM-hold, der officielt har meldt ud, at de måler spillernes hjerneaktiviteter for at få de afgørende marginaler på deres side.