Skityper

Guide: Vælg de rigtige ski

At finde de rigtige ski er som at lede efter en nål i en snedrive. Med mindre du ved lige præcis, hvad dine ski skal bruges til.

13. januar 2016 af Babak Arvanaghi

Du tropper ikke op til dit bryllup i en pyjamas, og du spænder ikke langrendsskiene på fødderne, når vejen ned ad bjerget er belagt med puddersne. Men hvor valg af bryllupstøj kan være indlysende, er det straks sværere at navigere i junglen af ski. For hvilke egner sig bedst til hvad?

I skibutikkerne kan du vælge mellem et utal af ski, lige fra snowblades over monoski til telemark-ski. Vi har samlet tre af de mest brugte alpine ski på alverdens skisportssteder og forklarer, hvorfor de ser ud som de gør.

Ski skal bule rigtigt

Langt de fleste ski har en timeglasfigur og er smallest dér, hvor foden fæstner på skien i bindingen. Jo smallere “taljen” er i forhold til resten af skien, des skarpere kan skien dreje.

Derudover buler skien op fra underlaget. Og det er her en af de største forskelle på de forskellige typer ski skal findes.

I skiterminologi opereres med to begreber:

? CAMBER når skien buler op fra Jorden på midten som en konkav figur:

? ROCKER når skien buler mest op i enderne som en konveks figur:

Camber og rocker giver henholdsvis skiene stabilitet og flydeevne.

1. Den hårde ski til pisten

De hårde, præparerede pister er carvingskiens domæne. De populære ski er bygget til at kunne dreje skarpt og til at sikre stabilitet, når underlaget er hårdt.

Skiene er bygget til at køre en vej: fremad. Derfor er bindingen også placeret tilbage på skien, og bagenden har en anden form end fronten. Taljen er meget smal, så svingene kan blive skarpe, og selve skien er relativt hård, så den holder sig stabil, selv når farten er høj.

I fronten er skien rocker, men resten af skien er camber. Det gør skien bedre til at holde sig over sneen, hvis sneen bliver blød, og samtidig gør udformningen det lettere for skiløberen at holde balancen.

Carvingski er oftest bygget op efter forskriften rocker/camber. /evo.com

2. Park-ski kører i begge retninger

Når springene skal landes og rails og bokse nedlægges, er det vigtigt med en ski, der er tilgivende. Altså en ski, der ikke straffer skiløberen med et styrt, hvis landingen er en smule skæv. Af den grund er park-ski – også kaldet freestyle-ski – relativt bløde, så de kan give sig ved skæve landinger.

På samme måde som carvingskiene har freestyleskiene meget smalle taljer, så de kan dreje skarpt. Men de er oftest kortere end deres pistemæssige modstykke, og kan derfor skære svingene endnu skarpere.

Hastigheden bliver ikke særligt høj i parken, og derfor er det heller ikke nødvendigt med en ski bygget til fart. Til gengæld er det en fordel med en ski, der kan køre baglæns – såkaldt switch. Skiene er symmetriske, bindingen er placeret på midten og bagenden buer op på samme måde som forenden – og derfor kaldes skiene også twintips.

Skiene er oftest camberski med rocker foran og bagi. Sammen med den bløde kerne gør formen det lettere at holde balancen i parken, men går samtidig ikke på kompromis med kontakten med underlaget.

Park-ski er som regel rene camber-ski. /evo.com

3. Ski i puddersne er kæmper

Udenfor de præparerede og afmarkerede områder på bjerget hersker puddersneen. Løs sne, som ikke er blevet presset sammen til et hårdt underlag som på pisterne. Og her er det vigtigste for skiløberne at holde sig ovenpå de løse krystaller i stedet for at synke ned i det dybe pudderlag.

Freeride-ski, som er bygget til pudder, er derfor meget brede – minimum 115 millimeter, hvor de er smallest – og meget lange. Den store kontaktflade gør det sværere for skiene at synke i.

Rocker-formen er den herskende i offpisten. Formen er med til at skubbe skiene ovenpå den løse sne og dermed holde skiløberen oppe.

Freeride-ski er ofte rene rocker-ski. /evo.com

Skiene er ikke nødvendigvis timeglasformede, da skiløbet ikke kræver samme skarpe kontakt med underlaget som på pisten. Derfor er det ikke et særsyn med freeride-ski, hvor fronten og bagenden er de smalleste steder på skien.

Ski gør det ikke alene

Når turen går ud i offpisten er skiene ikke det eneste udstyr, der skal være i orden. Lavinefaren lurer, og derfor er det nødvendigt at have det rette sikkerhedsudstyr med. Læs mere i vores store artikel om ski og skiløb:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.