Shutterstock

7 anderledes ideer til vinterferien

Skiløb på en magma-boblende vulkan i Chile, 29,9 meter puddersne i USA eller zigzag-kørsel mellem miner og missilbatterier på Golanhøjderne nær Syrien? Vi tager dig med til syv helt unikke steder i den store hvide verden.

1. Mest lavasprudlende: Ski Pucón

© Shutterstock

Skiområdet Ski Pucón i Chiles Andesbjerge kombinerer noget af Sydamerikas højeste skiløb med muligheden for at tage et kig ned i en af verdens mest aktive vulkaner.

Besøgende kan hike op til stratovulkanen Villarricas røgfyldte kraterkant og stirre ned i en boblende magma-suppe, inden de tager turen ned på ski fra 2840 meters højde.

Vulkanen gik sidst i udbrud i 2015, hvor lava og aske hvirvlede én kilometer op i luften. Skigæsterne blev notificeret inden.

Beliggenheden på den sydlige halvkugle betyder, at man kan stå på ski på vulkanen, mens der ikke er noget sne i Europa. Sæsonen løber fra juni til oktober.

Vulkan i Chile - Quetrupillan
©

TILBUD TIL DIG: Se Solen forsvinde fra toppen af en vulkan

2. Verdens farligste: Mount Hermon

© Wikimedia

Klos op ad en af verdens blodigste borgerkrige – i Golanhøjderne mellem Israel og Syrien – ligger skisportsstedet Mount Hermon. Israelerne etablerede resortet i 1970’erne efter at have erobret det omstridte bjergområde i Yom Kippur-krigen, og i dag sværmer massevis af israelske soldater og politifolk på pisterne for at varetage sikkerheden.

Israel har også anlagt et anti-missilbatteri på toppen af Mount Hermon, ligesom FN bemander den højeste beliggende FN-observationspost i verden på bjerget. Desuden ligger der et minefelt lige i nærheden.

© Israel Defense Forces / Wikimedia

Særlige alpine soldater patruljerer Mount Hermon.

Det israelske skisportssted kan tilbyde 11 stole- og T-lifte, men døjer lidt med snesikkerheden, da området kun ligger mellem 1600 og 2040 m.o.h.

3. Mest snesikre: Mount Baker Ski Area

Video

Mount Baker i staten Washington i det vestlige USA er et lille, hyggeligt sted med 10 lifte, 38 pister – og 16,4 meter sne i gennemsnit hver sæson.

I sæsonen 1998-99 satte Mount Baker verdensrekord i sne, da området blev pudret til med 29,9 meter af det hvide guld.

Skiområdet ligger i blot 1100-1600 meters højde i bjergkæden Cascade Range, men får masser af fugtighed ind fra Stillehavet, som giver de store mængder sne.

4. Mest kompromisløse: La Grave

© Shutterstock

Forestil dig et helt bjerg med kun én kabinelift og off-piste skiløb til alle sider. Så har du La Grave.

Det franske skisportssted er et paradis for erfarne freeridere med 2150 højdemeter af noget af det mest udfordrende off piste-skiløb i verden. Der er ingen afskærmning, skiltning eller lavinesikring i området, men til gengæld er bjerget spækket med gletsjerspalter og forrevne klippefremspring.

5. Verdens største: Les Trois Vallées

© Shutterstock

Kvantitet er kvalitet, hvis man er til lange ture rundt fra bjerg til bjerg. Og her kommer ingen op på siden af Les Trois Vallées – De Tre Dale – der kan prale af hele 493 effektive pistekilometer .

Området består af de tre sammenhængende skisportssteder, Val Thorens, Méribel og Courchevel, hvoraf Val Thorens er det største og samtidig Europas højstbeliggende skisportsby (2300 m).

6. Mest skræmmende piste: Body Bag

© Non-credited/Whitelines.com

Indrømmet: Man kan finde andre lige så tarmvridende nedfarter derude. Men ingen har så krasbørstigt et navn som pisten "Body Bag" – Ligpose - i skiområdet Crested Butte i Colorado, USA.

Pisten lægger ud med en hældningsgrad på 55° på de første 85 højdemeter og er fyldt med træer og klippeformationer, der skal navigeres rundt om og hoppes ud over.

Den halsbrækkende nedfart ligger i ekspertområdet "Extreme Limits", der var et af arnestederne for ekstremskisporten i starten af 1990'erne og lagde sne til nogle af de første big mountain-konkurrencer.

7. Længste off piste-nedfart: Chamonix

Video

Der er flere gode grunde til at tage gondolen op på tinden Aiguille du Midi (3842 m) ved den franske skisportsby Chamonix.

For det første er det verdens højeste gondoltur. For det andet er tinden en del af Mont Blanc-massivet og det tætteste, du kommer på Europas højeste bjerg (4808 m), uden at klatre op på det ved fodkraft. For det tredje får du en nedfart på 20 km – 2700 højdemeter – gennem noget af det smukkeste og mest forræderiske gletsjerlandskab, du kan komme i nærheden af.

Turen hedder Vallée Blanche og er verdens længste off-piste-nedfart. En lokalguide kan anbefales.

© Wikimedia

Verdens længste off piste-tur starter her.