nb_u36 tennis

Skrigende kvinder slår hårdere

Bemærkninger om tennisspilleres støn og skrig er på forhånd skrevet ind i kommentatorernes humoristiske replikker. Men faktisk viser forskningen, at et godt brøl både kan forbedre præstationen og vildlede modstanderen.

4. september 2014 af Carsten Nymann

I morgen spiller de kvindelige tennisspillere ved US Open finale i årets turnering, mens mændene først slår til bolden mandag.

Ud over sublime server, syngende smasher og bragende baghåndsslag er spillernes ofte højlydte støn, skrig og grynt et fast samtaleemne.

Eksperimenter viser, at brølene faktisk både forvirrer modstanderen og giver spilleren et ekstra “boost”, når slaget leveres.

Skrig sløver reaktionstiden

En undersøgelse viste allerede i 2010, at reaktionstiden blev langsommere, og testpersonerne fik sværere ved at forudsige boldens bane, når en tennisspiller udstødte høje skrig.

Blandt andet derfor har det internationale tennisforbund også indført regler, der gør det muligt at tildele strafpoint for overdreven grynten.

Ekstra kræfter i skudøjeblikket

Skrigerne kan til gengæld læne sig op ad forskning fra Drexel University i Philadelphia, USA, som dokumenterer, at vi leverer op mod 10 procent flere kræfter, hvis vi brøler under maksbelastning.

Forskerne bag forsøget spekulerer i, at vi ved at skrige aktiverer nervesystemets autonome slås-eller-flygt-reflekser, som træder til i krisesituationer og pumper adrenalin rundt i kroppen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.