Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Strøm fodbold
Kultur - Sport

Nordmænd piner sig selv med strømstød under fodboldkamp

Fodbold er i sig selv en krævende sport. Og den bliver bestemt ikke nemmere af, at man får stød, mens man løber rundt på banen.

Inden for fodbold er der stor rivalisering. Og når to rivaler tørner sammen på banen bliver det altid fulgt med stor opmærksomhed. I Norge har man lavet helt nye rammer og regler for sådan et opgør.

Fodboldkommentatorer fra norsk TV2 og Viasat har spillet mod hinanden. Et klassisk rivalopgør. Udover, at alle spillerne har fået sat elektroder på låret, så de når som helst undervejs i kampen kan få stød.

Norsk TV2 og Viasat tørner sammen i en fodboldkamp tilsat strømtortur.

På sidelinjen sidder komiker, musiker og politiker Johan Golden og komikeren Henrik Elvestad med knappen – og magten til at give hver sit hold stød.

Og de skal aldrig føle sig sikre, om de så er i angreb, forsvar, uopdækket eller stillestående. Stødet kan altid ramme dem.

Kroppen er en genvej for strøm

Grunden til, at de norske fodboldspillere får stød er, at kroppen er god til at lede strøm – også meget bedre end fx luft. Elektricitet vil altid forsøge at komme ned til jorden, og her tilbyder kroppen elektronerne i strømmen den hurtigste genvej.

Vores nervesystem er i forvejen et motorvejsnet af elektriske impulser, der får os til fx at tænke og bevæge os. Når nervesystemet bliver udsat fra udefrakommende elektriske impulser, får det musklerne til at trækker sig sammen. Derfor falder de norske fodboldsspiller indimellem om på banen.

Strøm og stød er mere end smerte

Strøm er altså langt mere end underholdning. I en kobberledning er strøm vandrende elektroner, der hopper fra kobberatom til kobberatom. Og strøm kan også være farligt. Især vekselstrøm, som vi har i stikkontakterne kan være skadelige på vores krop.

Det er især farligt, hvis hjertet bliver påvirket af strøm. Det kan føre til hjertestop, og at hjertet begynder at slå for hurtigt. Også huden kan tage skade af strømstød og blive forbrændt ved meget kraftige overførsler.

Læs mere om, hvordan vores hjerne faktisk summer af en indre strøm:

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul