Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tomme tribuner ødelægger hjemmebanefordelen

Under corona-pandemien har mange tribuner været tomme, og det har haft en klar effekt på resultaterne.

Shutterstock

Tusindvis af fans der klapper, hujer og hepper på sit yndlingshold er og har altid været en integreret del af sport. Men under corona-pandemien har mange tribuner været tomme. Og det har haft en effekt.

Et hold forskere har undersøgt 15 forskellige europæiske fodboldligaer før og efter corona, og selvom data viser, at hjemmeholdet stadig vinder mere, er det langt fra ligeså sikkert, når der ikke er nogen tilskuere på lægterne.

For hjemmeholdet betød det:

  • Før vandt de 46% af alle kampe.
  • Uden fans vandt de kun 36% af alle kampene.

Undersøgelsen tæller alle hold med, det vil sige, at hvis et dårligt hold møder et tophold på hjemmebane, tæller det med i statistikken.

For udeholdet betød det:

  • Før vandt de kun 26% af kampene.
  • Uden fans vandt de hele 34% af kampene.

Hjemmehold dominerer mindre uden tilskuere

Forskerne fandt, at mht. antal vundne kampe, scorede mål, skud og den generelle dominans i spillet, er hjemmehold blevet dårligere uden fans.

Udehold derimod vinder flere kampe, scorer flere mål og dominerer spillet mere.

Tidligere har forskere vurderet, at det sociale pres fra publikum skaber en skævvridning i forhold til dommernes kendelser, der oftere er til fordel for hjemmeholdet.

Udeholdets rejse har også betydning

Undersøgelser viser også, at udeholdets rejse har den effekt, at hvis de skal rejse langt, så spiller de dårligere på udebane end hjemmebane.

Den fordel er lige blevet bevist i den amerikanske basketballliga, NBA, der har spillet alle kampe på samme stadion under corona.

Normalt har hold dårligere statistikker, når de spiller ude, ift. når de spiller hjemme, men den forskel forsvinder på neutral bane.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul