Shutterstock

Tomme tribuner ødelægger hjemmebanefordelen

Under corona-pandemien har mange tribuner været tomme, og det har haft en klar effekt på resultaterne.

Tusindvis af fans der klapper, hujer og hepper på sit yndlingshold er og har altid været en integreret del af sport. Men under corona-pandemien har mange tribuner været tomme. Og det har haft en effekt.

Et hold forskere har undersøgt 15 forskellige europæiske fodboldligaer før og efter corona, og selvom data viser, at hjemmeholdet stadig vinder mere, er det langt fra ligeså sikkert, når der ikke er nogen tilskuere på lægterne.

For hjemmeholdet betød det:

  • Før vandt de 46% af alle kampe.
  • Uden fans vandt de kun 36% af alle kampene.

Undersøgelsen tæller alle hold med, det vil sige, at hvis et dårligt hold møder et tophold på hjemmebane, tæller det med i statistikken.

For udeholdet betød det:

  • Før vandt de kun 26% af kampene.
  • Uden fans vandt de hele 34% af kampene.

For at undgå tomheden på stadion har flere klubber forsøgt sig med bl.a. papfigurer af fans og store dekorationer. Den danske fodboldklub AGF brugte store skærme af fans, der optog sig selv. Så den levende fornemmelse kom igen.

Hjemmehold dominerer mindre uden tilskuere

Forskerne fandt, at mht. antal vundne kampe, scorede mål, skud og den generelle dominans i spillet, er hjemmehold blevet dårligere uden fans.

Udehold derimod vinder flere kampe, scorer flere mål og dominerer spillet mere.

Tidligere har forskere vurderet, at det sociale pres fra publikum skaber en skævvridning i forhold til dommernes kendelser, der oftere er til fordel for hjemmeholdet.

Udeholdets rejse har også betydning

Undersøgelser viser også, at udeholdets rejse har den effekt, at hvis de skal rejse langt, så spiller de dårligere på udebane end hjemmebane.

Den fordel er lige blevet bevist i den amerikanske basketballliga, NBA, der har spillet alle kampe på samme stadion under corona.

Normalt har hold dårligere statistikker, når de spiller ude, ift. når de spiller hjemme, men den forskel forsvinder på neutral bane.