Panenka penalty

VM2014: Panenka-spark styrker moralen

Hvis traditionen holder, skal mindst en kamp ved sommerens VM i Brasilien afgøres i en straffesparkskonkurrence. Her er det såkaldte "Panenka-spark" en psykologisk vinder, der højner moralen hos medspillerne og knuser den hos modstanderne.

21. maj 2014 af Morten Kjerside Poulsen

Som abonnent kan du læse hele artiklen her:

Karrierens vigtigste spark

En straffesparkskonkurrence til et VM kan bedst sammenlignes med en krigszone. Få steder oplever mennesker et så stort pres, når milliarder af tv-seere og tusindvis af brølende tilskuere følger hver eneste bevægelse i karrierens vigtigste spark.

Tynget af nerver går spillerne en efter en frem mod pletten. Men et særligt spark kan løsne op for nervøsiteten og sende en bølge af begejstring og selvtillid igennem holdkammeraterne.

Dybt stød revolutionerede straffesparkskonkurrencerne

Tjekkoslovakiet er foran 4-3 i straffesparkskonkurrencen i finalen mod Tyskland ved EM 1976, da tjekken Antonín Panenka skal sparke. Panenka kan med en scoring sikre sit land pokalen, så det er et såkaldt ”positivt” spark, han skal sparke.

Han løber mod bolden og lader som om, han ville give den et ordentligt los, men i stedet sætter han et blidt spark dybt i bolden, så den sejler i en blød bue ind midt i målet.

Se sparket her:

Panenka har afgjort mere end et EM

Store spillere som Francesco Totti, Zinedine Zidane og Andrea Pirlo har siden haft koldblodigheden til at udføre det risikable, dybe stød i altafgørende kampe. Panenka-sparket har afgjort straffesparkskonkurrencer i fire Europamesterskaber indtil videre, og kan også få afgørende betydning til denne sommers VM - hvis ellers spillerne har nerverne til at udføre det.

Læs mere: Det perfekte straffespark

Det perfekte straffespark i fodbold er en fascinerende kombination af spillerens fysiske formåen, psykologi og udnyttelse af fysikkens love. Det kan du læse meget mere om i Illustreret Videnskabs artikel.

Som abonnent på bladet kan du hente artiklen gratis ved hjælp af knappen nedenfor.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.