Shutterstock

3 grunde til at det er skidegodt at bande

Mange forbinder bandeord med vrede, frustration og dårlig opførsel, men faktisk kan kraftudtrykkene også være tegn på et knivskarpt intellekt og ærlighed.

1. Bandeord er et tegn på intelligens

© Giphy

”Det var satans! Jeg er sgu så pokkers klog!” Ja, måske er du.

Mennesker, der krydrer sproget med mange bandeord, har generelt et større og mere veludviklet ordforråd end andre, viser en amerikansk undersøgelse. Og god sprogforståelse er et tegn på forhøjet intelligens.

Hvis du gerne vil undersøge, hvor beskidt din egen mund er, kan du prøve ”bandefærdigheds-testen”. Jo flere bandeord, du kan komme på i løbet af et minut, jo mere udviklet er dit ordforråd. Se mere i videoen her:

Video

2. Folk der bander er mere ærlige

Hvis din kæreste bander og svovler som en havnearbejder, er der en chance for, at din udkårne faktisk er meget ærlig overfor dig.

Psykologer fra Stanford, Hong Kong og Cambridge University har i en undersøgelse vist, at mennesker, der bruger mange bandeord, oftere udtrykker deres ufiltrerede holdninger og oprigtige følelser.

”Skældsord er ofte upassende, men de kan også være tegn på, at nogen giver dig deres ærlige mening. De filtrerer ikke sproget for at gøre det mere acceptabelt, og de filtrerer ikke deres holdninger,” siger psykolog David Stillwell fra Cambridge University.

3. Eder og forbandelser lindrer smerte

© Shutterstock

Av for f*!

Kraftudtrykkene undslipper nærmest din mund per instinkt, når du knalder foden ind i dørtrinnet eller banker hovedet ind i en skabslåge. Og det er smart.

Du kan nemlig udholde mere smerte, hvis du lader de grimme gloser flyde frit. Det viser et forsøg fra Keele University i England, hvor deltagerne var i stand til at holde deres hænder nedsænket i iskoldt vand i længere tid, hvis de bandede undervejs.

Forskerne mener, at bandeord er med til at aktivere kroppens kamp-eller-flugt-tilstand, hvor pulsen stiger, og ekstra adrenalin pumpes ud i blodbanen. Det øger smertetærsklen.