Hvem fandt på alfabetet?

Vores alfabet er ret genialt. Men hvem opfandt egentlig det første alfabet, der minder om alfabetet, som vi kender det i dag?

Vores alfabet er ret genialt. Men hvem opfandt egentlig det første alfabet, der minder om alfabetet, som vi kender det i dag?

Shutterstock

Alfabetet er kendetegnet ved, at det i modsætning til andre skriftsprog som fx hieroglyffer repræsenterer talesprogets lyde. Dermed kan man “nøjes” med at lære ca. 30 tegn i stedet for hundredvis af billeder eller symboler.

Alfabetet fra Ugarit er 3500 år gammelt

Historikere og forskere er dog uenige om, hvem der har opfundet alfabetet, og der er flere teorier. I lang tid har de fleste forskere dog hældet til Ugarit-teorien, som er baseret på fundet af flere tusinde lertavler i den syriske oldtidsby Ugarit. Lertavlerne er ca. 3500 år gamle og skrevet med 30 forskellige bogstaver, der tilsammen udgør Ugarit-alfabetet.

Hvem der har skrevet tavlerne og udarbejdet alfabetet, vides ikke, men det har sandsynligvis været en person med kendskab til flere af de på den tid kendte skriftformer – heriblandt hieroglyffer.

Egyptiske skrifttegn er ældste forløbere for alfabetet

Tavlerne fra Ugarit blev fundet i 1929 og blev længe betragtet som de ældste, bevarede dokumenter skrevet med alfabetisk skrift. Men i 1999 fandt arkæologer en alfabetisk skrift i form af en inskription på en kalksten i Egypten. Arkæologerne har dateret inskriptionen til mellem 1900 og 1800 f.Kr.

Det særlige ved den er, at den sikkert er forfattet af semitiske gæstearbejdere fra det nuværende Syrien, som har oversat hieroglyffer til det første spæde alfabet. Det var dog først langt senere, nemlig 700-100 f.Kr., at romerne udviklede det latinske alfabet, som ligner det alfabet, vi kender i dag.