nb_u09 Siri

Apple lærer Siri nordiske sprog til sommer

Den digitale assistent Siri har været på sprogkursus, og om få måneder vil danske og svenske Apple-kunder kunne tale til deres smartphone. Finner og nordmænd må fortsat ty til tegnsprog.

26. februar 2015 af Carsten Nymann

Apple håbede på at revolutionere måden, vi alle sammen anvender vores mobiltelefoner på, da firmaet i 2011 rullede stemmestyrings-softwaren Siri ud i alle nye iPhones.

Indtil videre har revolutionen dog været forbeholdt de store sprogområder som engelsk, fransk og kinesisk, men stædige rygter vil nu vide, at Siri kommer til Skandinavien til sommer.

Apple lancerer Siri ved opdatering

Ifølge den normalt velinformerede blog 9to5mac.com vil Siri på svensk og dansk bliver rullet ud i forbindelse med en opdatering af styresystemet iOS.

Siri vil blandt andet også forstå hollandsk, russisk og portugisisk, mens finsk og norsk fortsat er under udvikling. Apple hyrede allerede i 2012 finske og norske oversættere.

Apple svarer på alle dine spørgsmål

Ifølge Apple er idéen bag Siri, at du mundtligt kan stille din telefon et hvilket som helst spørgsmål, og den vil så enten stille uddybende spørgsmål eller straks undersøge sagen og give dig et svar.

Siri skal forstå alt fra spørgsmål som “hvilket år er Stephen Hawking født?” og “hvornår går næste bus?” til mere intrigante forespørgsler som “jeg har lyst til kinesisk, er der en restaurant i nærheden?”.

Siri trækker på servere hos Apple

Normalt kræver denne form for “kunstig intelligens” enorm processorkraft, men fordi Siri er trådløst forbundet til servere hos Apple, trækker hver smartphone i princippet på dataopsamling fra samtlige Siri-telefoner.

En udrulning af Siri i et nyt sprogområde kræver ikke blot, at softwaren forstår de spørgsmål, der bliver stillet, men også, at Apple har adgang til oplysninger hos lokale telefonregistre, trafikselskaber m.m.

Arbejder Apple på avatarer?

Næste skridt for Apple og Siri kan meget vel være, at den digitale assistent helt overtager dine pligter. Læs mere i artiklen herunder:

Siri

Siri begyndte livet tilbage i 2003 som en udspringer af en stort kunstig intelligens-projekt, som var finansieret af det amerikanske forsvarsministerium.

Udviklingsarbejdet stod på Stanford University, hvor nordmanden Dag Kittlaus udviklede og i sidste ende navngav teknologien Siri.

I 2010 opsnappede Apple teknologien og indlejrede Siri i sin dengang nye iPhone 4S.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.