A-ok

Dine venlige fagter kan skaffe dig en øretæve

Tegn og fagter har hjulpet mangen rejsende med at overvinde sprogbarriererne i det store udland. Men pas på. Det, du selv tror, er en positiv tilkendegivelse, kan opfattes som en frygtelig fornærmelse.Her er en lille parlør...

29. juni 2016 af Tobias Hjortkjær Schultz

**Du skal ikke give ’thumbs up’ i Tyrkiet eller forme tommel og pegefinger til en cirkel i Grækenland

At mennesker kommunikerer med tegn og fagter er et fænomen, der er lige så gammelt som selve menneskeheden. At nogle af disse fagter er decideret obskøne er bestemt heller ingen nyhed.**

Angiveligt strakte den græske filosof Diogenes sin udstrakte langemand i vejret, da han effektfuldt beskrev, hvad han mente om en samtidig debattørs syn på et givent emne. Det skete i det 4. århundrede - f.kr.

I de romerske skrifter beskrives det, hvordan germanske krigere bød invasionshæren sydfra velkommen med den samme 'hilsen'.

Midterfingeren har altså haft nogenlunde samme betydning i over 2000 år.

Også i dag er gestikuleren et vigtigt redskab i menneskelig kommunikation. I sær måske når sprogbarrierer skal overvindes. For håndtegn er vel universelle..?

Nej, det er de så ikke. Overhovedet!

Faktisk kan selv den høfligste rejsende risikere at få fornærmet de lokale i en sådan grad, at der vanker adfærdsregulerende dummeflade, hvis man ikke er opmærksom på den lokale dialekt af nonverbal kommunikation.

Thumbs up

I vores kultur anerkender vi ofte en positiv handling ved at stikke tommelfingeren i vejret.

Det skal du nok undlade, hvis du befinder dig i Mellemøsten, Tyrkiet, Grækenland eller for den sags skyld Australien. Her vil den opadvendte tommel blive opfattet som en opfordring til at sætte sig på den.

Eller som man ville sige i almindeligt talesprog: Op i røven…

Du skal heller ikke forsøge at skaffe dig et gratis lift ved at føre tommelfingeren op og ned i luften…

Alt er ok

Dykkere verden over former tommel og pegefinger til en cirkel, når de skal signalere, at alt er i orden. Præcis samme betydning har tegnet alle steder i den anglo-germanske kultur. Men ikke alle steder.

Befinder du dig i et land, hvor sproget er spansk, italiensk, portugisisk, græsk eller arabisk, symboliserer hullet i fingertegnet det sted, hvor du kommer af med de fødevarer, du indtog for mange timer siden.

Med andre ord, kalder du modtageren for et røvhul.

Stærkt mand

Hvis du involverer dig i en fodboldkamp med de lokale og scorer et mål, vil det måske være naturligt for dig at fejre det med en knyttet næve og en opadbøjet albue. Måske kan du endda finde på at anerkende en medspillers præstation med samme gestus.

Det går også fint – hvis du da ikke lige er i et land med latinsk sprogstamme. Her symboliserer den opadvendte underarm og knytnæve nemlig fallos. Altså i princippet det samme som den strakte langemand – dog med variationer.

I Frankrig og Spanien betyder det, at du kan stikke der her lige så langt op, som armen er.

I Italien betyder det, at du antager at modtageren har – eller er – en stor… Ja, du har fanget pointen.

Held og lykke

  • Jeg krydser fingre for dig, siger man ofte og ledsager dette ønske om held med to krydsede fingre holdt foran kroppen.

Et fromt ønske… Med mindre, du befinder dig i Sydøstasien, hvor denne gestus er en klar henvisning til det kvindelige kønsorgan og en almindeligt brugt fornærmelse.

Rock on dude ...

Frem med pege- og lillefinger og de andre foldet mod håndfladen. Et internationalt symbol på djævelen, som med heavy metals sejrsmarch i 70’erne og 80’erne udviklede sig til blot at være et anerkendende håndtegn mellem rock’n rollere, surfere og andre langhårede af begge køn. Gerne fulgt på vej af et opmuntrende: Rock on dude…

Bliver du hilst med dette håndtegn af en spanier eller italiener, betyder det dog noget helt andet. Nemlig at din kone er dig utro.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.