Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Sprog

Fra hvilken kilde stammer de indoeuropæiske sprog?

De sprog, der tales i Indien og Iran, tilhører samme familie som mange europæiske sprog. Hvordan hænger det sammen?

For et par hundrede år siden opdagede sprogforskerne, at der er visse ligheder mellem latin, græsk, sanskrit og persisk – de ældste sprog, man kendte dengang. De indeholder en lang række fælles ord, ligesom der er mange paralleller i grammatikken. Det førte til teorien om et oprindeligt fælles indoeuropæisk sprog. Selv om der ingen kilder findes, mener sprogforskerne, at sproget opstod for cirka 6000 år siden på de russiske stepper ved floden Volga. Her fandtes der en højt udviklet kultur, hvorfra folk efterhånden spredte sig. De rejste dels til det nordlige Indien, dels til Europa, og sproget tog de med sig. Derfor er indiske og de fleste europæiske sprog i familie, selv om de er splittet op i mange sprogstammer. Ved at “regne baglæns” på ordene er det endda lykkedes sprogforskerne at rekonstruere, hvordan det oprindelige sprog var opbygget. Den indoeuropæiske sprogæt omfatter i dag cirka 150 sprog, som tales af tre milliarder mennesker, halvdelen af Jordens befolkning.

Læs også:

Sanskrit
Sprog

Hvilket sprog er verdens ældste?

2 minutter
Verdens mest talte sprog
Sprog

Verdens 13 mest talte sprog

2 minutter
English Colony
Sprog

Hvorfor er engelsk det mest talte sprog?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul