Hottentot

Hvor stammer ordet hottentot fra?

En hottentot var oprindeligt en del af en befolkningsgruppe, der levede i det sydlige Afrika i området omkring Kap det Gode Håb og Namibia.

Hollandske kolonister brugte som de første ordet hottentot i det 17. århundrede. Betegnelsen refererer til den ejendommelige måde folket talte på, hvor de udstødte høje kliklyde, der lød som “hot” og ”tot”. Senere blev det hollandske ord også brugt om personer, der stammer.

Det oprindelige afrikanske folk hed i virkeligheden khoikhoi og var kvægavlere, som enten var fastboende eller nomadiske.

Hottentot er nedsættende

Uanset hvad betragtes navnet nu som nedsættende.

Da indvandrerne inddrog jorden omkring Kap det Gode Håb til deres landbrug, blev khoikhoi-folket berøvet deres græsningsarealer, udryddet eller gjort til slaver, og i løbet af et par generationer forsvandt de fra deres oprindelige landområder.

Apartheidstyret i Sydafrika anerkendte ikke khoikhoi som et folk, men siden ophævelsen af apartheid i 1990’erne er den historiske identitet hos især nama – den største gruppe af khoikhoi-efterkommere – blevet anerkendt og styrket.

Læs også:

Lægemidler

Naturmedicin vokser i din baghave

5 minutter
Verdens mest talte sprog
Sprog

Verdens 13 mest talte sprog

2 minutter
Sprog

Hvor stammer udtrykket kejsersnit fra?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!