Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hottentot

Hvor stammer ordet hottentot fra?

En hottentot var oprindeligt en del af en befolkningsgruppe, der levede i det sydlige Afrika i området omkring Kap det Gode Håb og Namibia.

Hollandske kolonister brugte som de første ordet hottentot i det 17. århundrede. Betegnelsen refererer til den ejendommelige måde folket talte på, hvor de udstødte høje kliklyde, der lød som “hot” og ”tot”. Senere blev det hollandske ord også brugt om personer, der stammer.

Det oprindelige afrikanske folk hed i virkeligheden khoikhoi og var kvægavlere, som enten var fastboende eller nomadiske.

Hottentot er nedsættende

Uanset hvad betragtes navnet nu som nedsættende.

Da indvandrerne inddrog jorden omkring Kap det Gode Håb til deres landbrug, blev khoikhoi-folket berøvet deres græsningsarealer, udryddet eller gjort til slaver, og i løbet af et par generationer forsvandt de fra deres oprindelige landområder.

Apartheidstyret i Sydafrika anerkendte ikke khoikhoi som et folk, men siden ophævelsen af apartheid i 1990’erne er den historiske identitet hos især nama – den største gruppe af khoikhoi-efterkommere – blevet anerkendt og styrket.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul