Hvilket sprog er verdens ældste?

Sprogforskerne er ikke meget for at udpege verdens ældste sprog, for forskningen viser, at bortset fra enkelte nyere sprog som kreol, har alle verdens sprog samme rødder. Det betyder, at de reelt er opstået på samme tidspunkt og dermed er lige gamle. Men kigger man på sprog, som stadig anvendes i stort set uforandret form, er sanskrit et godt bud på det ældste.
Sanskrit er et gammelt indisk sprog, som i sin nuværende udgave har omkring 4000 år på bagen. Det vedligeholdes som et religiøst sprog og tales fortsat af omkring 6000 mennesker. Sanskrit er ikke det eneste meget gamle, religiøse sprog, som stadig er i brug. Det gælder blandt andet også koptisk fra Egypten, som er 2000 år gammelt. I Europa menes baskisk at være det ældste sprog.
Baskisk er formentlig en direkte efterkommer af det sprog, som blev brugt under stenalderen i Europa og dermed det eneste sprog i Europa, der ikke er kommet hertil fra Asien. Latin er også meget gammelt, omkring 2500 år, og desuden et sprog, som der er sket meget få ændringer med. Det er ellers meget usædvanligt, at sprog næsten ikke ændres.
Tværtimod udvikler de sig hele tiden, og i løbet af bare én generation sker der tydelige forandringer. Sprogforskerne regner med, at et sprog i løbet af bare 600 år kan ændre sig så meget, at der reelt er tale om et nyt sprog. På den måde er oldnordisk for eksempel blevet til norsk, svensk og dansk, og gotisk til tysk. Det kan også ske, at sprog får en renæssance.
For eksempel var hebraisk uddødt som hverdagssprog, men da staten Israel blev oprettet, blev det hentet frem fra glemslen og gjort til landets officielle sprog.
Vidste du, at der findes et ord, som tager 3,5 time at udtale? Læs mere i vores artikel om verdens længste ord.