Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sanskrit
© Shutterstock
Kultur - Sprog

Hvilket sprog er verdens ældste?

Sprogforskerne er ikke meget for at udpege verdens ældste sprog, for forskningen viser, at bortset fra enkelte nyere sprog som kreol, har alle verdens sprog samme rødder. Det betyder, at de reelt er opstået på samme tidspunkt og dermed er lige gamle. Men kigger man på sprog, som stadig anvendes i stort set uforandret form, er sanskrit et godt bud på det ældste.

Sanskrit er et gammelt indisk sprog, som i sin nuværende udgave har omkring 4000 år på bagen. Det vedligeholdes som et religiøst sprog og tales fortsat af omkring 6000 mennesker. Sanskrit er ikke det eneste meget gamle, religiøse sprog, som stadig er i brug. Det gælder blandt andet også koptisk fra Egypten, som er 2000 år gammelt. I Europa menes baskisk at være det ældste sprog.

Baskisk er formentlig en direkte efterkommer af det sprog, som blev brugt under stenalderen i Europa og dermed det eneste sprog i Europa, der ikke er kommet hertil fra Asien. Latin er også meget gammelt, omkring 2500 år, og desuden et sprog, som der er sket meget få ændringer med. Det er ellers meget usædvanligt, at sprog næsten ikke ændres.

Tværtimod udvikler de sig hele tiden, og i løbet af bare én generation sker der tydelige forandringer. Sprogforskerne regner med, at et sprog i løbet af bare 600 år kan ændre sig så meget, at der reelt er tale om et nyt sprog. På den måde er oldnordisk for eksempel blevet til norsk, svensk og dansk, og gotisk til tysk. Det kan også ske, at sprog får en renæssance.

For eksempel var hebraisk uddødt som hverdagssprog, men da staten Israel blev oprettet, blev det hentet frem fra glemslen og gjort til landets officielle sprog.

Læs også:

Sprog

Fra hvilken kilde stammer de indoeuropæiske sprog?

0 minutter
Verdens mest talte sprog
Sprog

Verdens 13 mest talte sprog

2 minutter
English Colony
Sprog

Hvorfor er engelsk det mest talte sprog?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul