Hvorfor er engelsk det mest talte sprog?

Engelsk bruges i stort set al international kommunikation. Hvordan kan det være?

English Colony

Engelsk er i dag det sprog, der anvendes mest i internationale sammenhænge og er dermed verdens førende sprog. Når engelsk er det mest udbredte sprog på kloden, skyldes det først og fremmest, at England tidligere var verdens førende kolonimagt.

Antallet af engelsktalende var omkring år 1600, hvor sproget kun blev talt i England og det sydøstlige Skotland, cirka syv millioner. Men i takt med at det engelske imperium i de følgende århundreder bragte sproget med sig ud til kolonier i alle egne af verden, bl.a. i Asien og Afrika, eksploderede antallet.

Da imperiet i begyndelsen af 1920’erne var på sit højeste, omfattede det således omkring en fjerdedel af Jordens landmasse og befolkning. Selv da engelsk mistede sin officielle status i nogle af de tidligere engelske kolonier, eksploderede anvendelsen af engelsk som fremmedsprog i hele verden. USA’s økonomiske og kulturelle dominans i sidste halvdel af 1900-tallet har desuden medvirket til, at engelsk har indtaget en sproglig førerposition.

Som modersmål er engelsk dog kun verdens næststørste sprog, idet sølle 360 millioner mennesker har det som modersmål, mens kinesisk, der er det største, tales af cirka 1,2 milliarder mennesker.